a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. december 18., péntek

Az én bejglim...



Ime, életem első bejglijei... 2 rúd mákos, 2 rúd diós...
Ugyan nem lett márványos a teteje, pedig iparkodtam, de na és, ettől még igazi bejglik...
Évtizedeken át nekem mindig megsütötték a karácsonyi bejgliket a nagymamák, amikor már túl fárasztó lett nekik, onnantól készen vettük egy neves cukrászdától minden évben több minden mással együtt, na de most elszántam magam a sütésére, és azt kell, hogy mondjam, ha nem tartok tőle annyira és legalább valamikor megpróbáltam volna, rájöttem volna arra amire most, hogy pofon egyszerű egy süti...


 Bejgli... 2 rúd mákos, 2 rúd diós...

Hozzávalók: 4 rúdhoz
60 dkg liszt
1 tasak instant élesztőpor
2 ek. cukor
nagy csipet só
20 dkg puha sertészsír
2 egész tojás
esetleg még, csak ha szükséges 1-2 ek. tejföl, de nekem nem kellett most

A hozzávalókat összegyúrtam, kellemes állagú, puha tésztát kaptam, rögtön 4 egyenlő darabra vágtam /le is mértem, hogy biztos legyek benne/ és gombócoztam, majd egyenként fóliáztam és ment a hűtőbe 2 órára, de mégjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük. 
Addig is elkészítettem a töltelékeket, majd kicsit kifújtam magam.

Töltelékek:

a mákos... 2 rúdhoz
40 dkg őrölt mák
15 dkg cukor
2 tk. mézesfűszer
2 db alma reszelve
2 ek. vaníliáscukor
citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1-2 nagy ek. narancslekvár, amiben narancshéjdarabok is vannak /saját eltevés/
2 ek. méz




a diós... 2 rúdhoz
40 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 tk. mézesfűszer
10 dkg mazsola 1 dl rumban áztatva
narancs reszelt héja
1 nagy ek. sárgabaracklekvár /saját eltevés/
1 nagy ek. narancslekvár, amiben narancshéjdarabok is vannak /saját eltevés/
2 ek. méz



+ még mindegyikhez, 3 dl forralt tej/ vagy hideg víz is megteszi, és állandóan keverget felfőzni a rotyogtatásig !!!! de ez a folyadékmennyiség nem kell ám mind, ebből külön-külön, kanalanként adagoltam a töltelékekhez, vigyázni kell, mert nem szabad szottyosnak lennie ! csak épp hogy kenhetőnek, már a lekvárok is adnak nedvességet hozzá, meg a reszelt alma is.



A hűtőből kivett tésztagombócokat egyenként épp csak leheletnyi liszttel átsimított deszkán vékonyra nyújtottam, itt követtem el egy kis hibát, mert túlságosan is vékonyra nyújtottam, ugyanis olyan sok a töltelék benne és alig van tésztája. kettő tésztát mákkal töltöttem, kettőt dióval, a vékonyra és lehetőleg téglalap alakúra nyújtott tésztára ráhalmoztam a krémes tölteléket, majd kanállal és a kezemmel szétnyomkodtam rajta úgy, hogy a rövidebb széleinél hagytam egy-egy centi üres szélt, azt visszahajtottam a töltelékre kétoldalt, majd az alsó hosszanti résznél kezdtem szépen óvatosan feltekerni, ment mint a karikacsapás. Mindegyikkel.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam, el is igazgattam, kipofásítottam mindet.
Nekem itt először fogalmam nem volt a helyes lekenési sorrendről, ez látszik is a képeken, de egy kedves blogolvasóm felvilágosított, és íme ide már a javított, helyes sorrendet írtam be, ha valaki az én receptem alapján süt, tutira márványos bejglit kapjon. Azt fog, ha betartja az alábbi leírás szerint.


FONTOS !!! A  márványosság eléréséhez először tojássárgájával kell lekenni hosszában !!! majd hagyni teljesen megszáradni - ez lehet pár óra is - majd a kissé felvert tojásfehérjével keresztben lekenni.
... és akkor ilyen lesz:  ez már a 2016-os bejglim képe, a helyes kenegetés után !!!!




180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sült ilyen gyönyörű barnáspirosasra.
Csak teljesen kihűlt állapotban fóliáztam a 3 rudat ! és ment a hűvös spájzba karácsonyig.


És akkor a balszélsőt felvágtam... ugyanis a férjem amikor megérezte az illatokat, ami betöltötte az egész házat, persze hogy addig alkudozott, hogy "muszáj megkóstolni", mert "lehet, hogy nem is lesz finom"... meg "hol van még a karácsony"... szóval ilyenekkel jött, na jó az én oldalamat is kifúrta a kíváncsiság, mégis életem első bejglije... így amikor kisült, a baloldali szélső, a képen jól láthatóan meg is repedt egy kicsit, azt feláldoztam, amikor majdnem teljesen kihűlt - nem lehetett megvárni a teljes kihűlést, a férjem annyira türelmetlen volt, ötpercenként mondta, már jó... már jó... akkor felszeleteltem és ettük... és ettük... nagyon finom lett.
Büszke vagyok magamra.
Holnap jön a diós zserbó... és az nem lehet, hogy csak egy rúd mákos legyen karácsonyra, így a fele adag tésztamennyiséggel újabb 2 rúd, csak mákost, megint megsütöm.


15 megjegyzés:

  1. :9 Nagyon szépek lettek! :) Én minden évben sütök, és valóban egyszerű, semmi bonyolult nincs benne. És az enyém sem lesz márványos soha, de attól még finom. Lényeg, hogy ne spóroljunk a töltelékkel és hogy az jó "szaftos" legyen, ne legyen száraz, ennyi a titok. :)
    Én majd 22.-én sütöm őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és szó szerint ahogy mondod, csak ezekre kell figyelni :-)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett! Egészségetekre!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok az első bejglikhez, finom dús szaftos töltelékű, pont ilyennek kell lennie! Nekem is mindig kireped a sok tölteléktől, épp ezért finom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csipike nagyon köszönöm :-)

      Törlés
    2. Csipike nagyon kellemes ünnepeket kívánok Neked is és az egész családodnak is szeretettel :-)

      Törlés
  4. Kedves Anikó,
    a Nagymamámtól úgy tanultam, hogy először a sárgájával hosszában, 10 perc száradás után a fehérjével keresztben kell megkenni. Próbáld ki a mákosoknál, nekem eddig - kb. 40 év - sikerült márványosra....
    Viszont ma a Te töltelékedet fogom kipróbálni, almát-lekvárt eddig nem tettem bele, csak saját vaníliás cukrot, saját birsalmasajtot a diósba, mazsolát és citromhéjat a mákosba. Bocsánat, hogy belekotyogtam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti nagyon köszönöm a "belekotyogást", mindig szívesen veszem, mert így tanul az ember, akkor én pont fordítva kentem meg, sajnos a meggyes-mákost is rosszul, de annyira élvezem, hogy így belejöttem, hogy még készítek egy rumos gesztenyést is, ott a te Nagymamád szerinti kenegetést fogom elvégezni, nagyon köszönöm, hogy megírtad. Örülök, ha kipróbálod az én töltelékeimet, mondhatom, hogy nagyon szaftos lett, isteni bele mind a barack mind a narancslekvár, nagyon illik hozzájuk.
      Kellemes ünnepeket kívánok Neked és az egész családodnak szeretettel :-)

      Törlés
  5. Olyan kívánni valóak, hogy én már így reggel megennék az egyikből min. 1 szeletet 1 bögre tejjel.
    Kellemes ünnepeket kívánok Nektek és jó pihenést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finomak lettek Gabi, ha nem is a legtökéletesebbek, épp Limarának írtam, hogy az ő bejglijei csodásak és professzionálisak, az enyémek meg olyan háziasszonyosak, de így van ez jól, mert hogy háziasszony vagyok :-)

      Gabikám én is kívánok minden jót, nagyon boldog ünnepet Neked és az aranyos családodnak is szeretettel, gondolom Milán már nagyon várja :-)

      Törlés
  6. Élesztő nem kell bele? Megcsináltam, és nagyon törött a tésztája, nem is tudtam feltekerni.Biztos belemegy a 80 dkg. töltelék a 4 beiglibe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jézusom Ági, dehogynem, 1 tasak élesztőpor, már javítottam is, elnézésedet kérem, bár ezzel nem vagy kisegítve, valahogy lemaradt, na most nagyon szégyellem magam emiatt, meg hogy miattam nem sikerült a bejglid, ég az arcom is, kár hogy véletlenül nem nézted a meggyes-mákosnál ugyanaz a tészta, ott írtam is.
      Szóval ne haragudj, de már olyan fáradt vagyok, biztos ezért felejtettem ki, szóval javítottam.
      A 40-40 dkg töltelék nekem belement, mert jó krémesre kavartam a lekvárokkal meg a többivel és szétkentem, igaz vastagon a tésztán, de a tészta elvileg puha és hajtható volt :-)

      Törlés
  7. Élesztő nem kell bele? Megcsináltam, és nagyon törött a tésztája, nem is tudtam feltekerni.Biztos belemegy a 80 dkg. töltelék a 4 beiglibe?

    VálaszTörlés