a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. december 19., szombat

Idén az utolsó 2 rúd bejgli... ami végre márványos lett !!!



... csodák csodája, és márványos lett mindkettő, egy kedves olvasómnak köszönhetem, Márti szólt, hogy fordítva kell megkenni, először a tojássárgájával hosszanti irányban, majd 10 perc száradás után a tojásfehérjével keresztirányban, és mehet sülni. Nagyon köszönöm Márti :-)


Akkor az utolsó kettő rúdról:

Bejgli... rumos, mazsolás gesztenyés... 1 rúd
Tésztája ugyanaz, mint a meggyes-mákosnál.


Tölteléke: az alábbiakat jól összekevertem és megkentem a tésztát, majd feltekertem a szokott módon és ment a tepsire.
25 dkg gesztenyemassza
1-2 ek. cukor
10 dkg mazsola
1-2 ek. rum, amit óvatosan adagoljunk, csak a krémes kenhetőség állapotáig !!!



Bejgli... narancsos-csokicseppes... 1 rúd
ezt a kényszer szülte, ugyanis azt hittem, hogy a gesztenyekrém elég lesz 2 rúdhoz, hát nem lett, én meg ott álltam még egy tésztagombóccal, viszont a szirupban eltett narancshéjamból már kevés maradt az üvegben, kapóra jött, hogy ehhez elhasználhatom az utolsó cseppig.
Tészta ua. mint a többinél.



Tölteléke:
2-4 ek. szirupos narancshéj /ezt úgy kell elképzelni, olyan sűrű, mint a méz, illatos, édes, narancsos/
1 maroknyi étcsokicsepp
Először a sziruppal és a narancsdarabokkal meghintettem, majd rászórtam a cseppeket, a szokott módon feltekertem a tésztát, ment a tepsire.



7 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes és micsoda új ízvilág, fenséges lehet! Gesztenyést kolléganőm sütött, mennyei, nem is gondoltam volna, hogy ennyire ízleni fog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csipike köszönöm, még nem tudom milyen az íze, de majd ha mind felvágásra kerül, akkor az összesről készül megint fénykép és felteszem, meg írok az ízekről is :-)

      Törlés
  2. Nagyon-nagyon örülök, hogy sikerült! Izgultam...
    Megcsináltam a töltött káposztádat, mit mondjak: fenomenális! Ritkán készítettem, és valahogy soha nem volt az igazi. De ez IGEN. Tökéletes töltelék, most már tudom, az enyémnek mi volt a hibája, mi hiányzott belőle. Most már gyakran lesz és csakis így!
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti nagyon köszönöm a felvilágosítást, amikor az utolsó kettőnél megláttam a márványosságot, boldog voltam és mosolyogtam, hálával gondoltam rád, remélem csuklottál :-)
      Örülök, hogy sikerült és ízlik a káposzta, látod ezért érdemes csinálni ezt a blogot, mert tanulunk egymástól és ezzel magunknak és családunknak teszünk nagyon jót, mert jókat eszünk :-) Én nagyon sokszor készítem, télen ezt a gazdagabbat, nyáron a könnyedebbet, majd annak is nézd meg a receptjét, az is nagyon finom és nem nehéz étel ám nyáron :-)
      Én a töltött káposztát holnap teszem oda vagy kedden, ma lehet, hogy pihenek egy kicsit, elég lesz a mai ebéd /töltött csirkecomb/ elkészítése.

      Törlés
  3. Már néztem és el is fogom készíteni, legyen változatosabb a káposzták sora. Nyáron a kovászos uborka mintájára szoktam káposztát kovászolni és azt főzöm meg sovány oldalassal. Nagyon szeretjük, igazán "üdítő" étel még a legnagyobb melegben is.
    Tegnap még aprósüteményeket is sütöttem hatalmas adagokkal, ez lesz + zserbó az "öreg"gyerekeknek (öten vannak) az ajándék, csak az unokák kapnak (heten vannak) tényleges ajándékot. Aztán mire rendbe raktam a konyhát és nekiálltam volna a bejglinek, olyan ólmos fáradtság tört rám, hogy le kellett ülnöm, estére aztán a torkom, a hátam, a vállam, még a bőröm is fájni kezdett. Mostanra kicsit jobb, de a sütik dobozolásán és az ebédfőzésen túl mást nem csinálok, majd holnap. Remélem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szoktam én is csak oldalassal főzni télen is nyáron is, vagy csak gombócokkal, mi is imádjuk.
      Csak meg ne betegedj, végkimerülésig sütünk, ma én is pihenőnapot tartok, halálosan fáradtnak érzem magam, a háta, a derekam, a lábaim, csak az ebédkészítés és más semmi, különben olvasok és filmeket nézek felpolcolt lábbal, te is pihenj, ha tudsz :-)

      Törlés
    2. Tudod, nekem nincsenek még unokák, egy sem, talán jövőre, már 63 éves vagyok, már nem leszek fiatal nagymama, de azért nagyon várom a kis büdöst :-)

      Törlés