a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2018. április 26., csütörtök

Kenyeret sütöttem...

Sok kenyeret megsütöttem már, voltak finomak, voltak kevésbé azok, voltak abszolút felejthetőek.
De amit ma hoztam össze, az eddig a legfinomabb úgy állagra, ízre mint kinézetre is.
Nagyon elégedett vagyok és ennél a receptnél fogok maradni.
Nincs több variálás, most már van legfinomabb kiflim, van legjobb zsömlém, és most itt a legjobb kenyér, amit valaha is megsütöttem.
Mondanom sem kell azonnal készítettem 3 szendvicset is magamnak, mert muszáj volt meózni sósan is édesen is. Ime:
A legfinomabb, legjobb állagú kenyerem
Hozzávalók:
1,5 dl langyos tej vagy író
1,5 dl langyos víz
0,5 dl olaj
1 ek. só
1 tk. cukor
10 dkg rétesliszt
10 dkg búzakorpa
10 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 ek. búzasikér  /nekem most nem volt/
1 tasak porélesztő
/a lisztekkel lehet variálni, ha nincs kenyérlisztünk mehet a sima finomliszt is, az arányokon is változtathatunk, valamelyikből elveszünk és pl. a búzakorpa mennyiségét megemeljük, stb. a lényeg, hogy a végeredmény mindig fél kiló legyen./
Ebben a fenti sorrendben bepakoltam a kenyérsütőbe és bedagasztattam, kelesztettem.
Természetesen mindezt gép nélkül is meg lehet csinálni, akkor alulról felfelé haladva dolgozzuk össze, először a lisztkeverékek mennek egy nagy tálba, majd sorban a többi, végül a folyadékokkal bedagasztjuk, utoljára az olajat csorgatva hozzá. Amikor szép egynemű és sima a tészta, letakarva a duplájára kelesztjük meleg helyen.
Innentől ugyanaz a két módszer, kivettem a gép kelesztőtáljából lisztezett deszkára majd szépen, finoman átgyúrtam és megformáztam - kihúzogattam, majd feltekertem, mint egy bejglit jó szorosan végül az olajozott, helyes kis piros kenyérsütőformámba beletettem, letakarva hagytam megint a duplájára kelni.
Közben bedurrantottam a sütőt 230 fokra.
Amikor megkelt a tészta bevizeztem a tetejét és éles késsel bevágtam - bár ez nem nagyon látszik a végeredményen és betettem a sütőbe.
FONTOS ! a sütő aljába tettem kis lábasban vizet a gőzölődés miatt !!!
230 fokon sült 15 percig, majd visszavettem a hőfokot 200 fokra és azon sült még 40 percig.
Rácsra borítva megkopogtattam az alját, ha kongó hangja van akkor jó, a rácson hagytam kihűlni és csak ezután szeleteltem belőle, hogy lássam a belsejét is és megkóstolhassam.
Eszméletlenül finom lett, a bélzete finom selymesen puha, likacsos, a héja ropogós és jó sült, pont ahogy egy kenyeret szeretek.
Ezentúl csak ezt a receptet fogom sütni, legfeljebb a lisztekkel variálok, de lehet, hogy még azt sem, mert így tökéletes nekem.
Arról már nem is beszélve micsoda illat van az egész házban, a sült kenyér illata maga az élet illata, szerintem.







... és itt vannak a szendvicseim, amiket hirtelen hamarjában összedobtam a friss kenyeremhez,
vajas, paradicsomos, paprikás, újhagymás és vajas, málnalekváros... mennyei volt mind.




4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom is. Én is szoktam kenyeret sütni, nekem is van egy jó receptem, de nem sokszor vetettem még be, pedig nagyon utálom a bolti kenyereket. Már annyit kipróbáltunk, de egyik rosszabb, mint a másik. Viszont a kenyérsütés napi szinten sem annyira vonzó, pedig százszor jobb, mint a bolti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon finom lett, ezentúl, ha nagy ritkán megsütöm, mert szó nincs napi szintről, ez nekem bő hétig elég lesz, csak ezt a receptet fogom használni, mert jó. Különben kevés kenyeret eszem, úgyhogy ezt is felszeletelem és 2-3 szeletenként tasakokban megy a mélyhűtőbe és onnan szedegetem elő, amikor kell. Nekem is elegem van az ízetlen semmilyen kenyerekből, zsömlékből. Maga a munka nem sok ezzel a kenyérrel, csak a kelesztéseket kell szépen kivárni, mert attól lesz klassz levegős és likacsos, lehet magokat is beledagasztani, szóval ki hogyan szereti :-)

      Törlés
  2. Nagyon szép a kenyered, egy pillanatra megbabonázott. Mostanában igen ritkán eszem kenyeret ha sütök akkor elosztva mélyhűtőbe landol apránként szedem elő. A receptedet olvasva sok olyan alkotórésze van amit eddig nem használtam pedig szívesen kipróbálnám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi én is kevés kenyeret eszem, most is fel fogom szeletelni és én is a fagyasztóban tartom 2-3 szeletenként tasakokban és onnan szedem elő, mert akkor marad friss és finom. Már meguntam a bolti sokszor ízetlen kenyereket, meg zsömléket, ezért szántam el magam a sütésre, de esküszöm érdemes, sokkal finomabb és nem tart sokáig elkészíteni :-)

      Törlés