a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 16., csütörtök

Nem tudtam, hogy ez ennyire finom !!!



 Életem első kalácsfelfújtja, eddig még nálam nem került rá sor, csak hallottam róla, mert bár sok kalácsot eszem, de nem szokott maradni, pláne nem szikkadt kalács, általában megeszem tejhez, kakaóhoz vagy tejeskávéba aprítom.
Most véletlenül megmaradt, mert elfelejtkeztem róla és mire megtaláltam szinte kőkeményre szikkadt. Na, irány a net, mit lehet kihozni belőle.

 Kalácsfelfújt
Hozzávalók: nagy adag...    /értelemszerűen a kis adag ennek a fele/
1 kalács
0,5 l habtejszín  /ennek a fele lehet tej, de nem 1,5%-os !/
4 egész tojás
10-15 dkg cukor vagy édesítőszer bármilyen
vaníliás cukor vagy vanília mag vagy esszencia
5 dkg vaj
lekvár, legjobb a barack vagy esetleg narancs, vagy fügelekvár
mazsola
-friss vagy aszalt gyümölcsdarabok, ki mit szeret vagy mi van épp otthon
-de mehet hozzá dió, mogyoró, mandula, esetleg kicsit megpirítva
-csokicseppek, nutella

Elkészítés:
A kalácsot felkockáztam, Egy tepsit - amit szemmérték szerint választottam, hogy szépen elférjen benne a sok kalácskocka - alaposan kivajaztam és beleszórtam az összes kalácskockát.
A tejszínt felmelegítettem, ha a fele tej, akkor összeöntve együtt kell felmelegíteni, de nem forralni !
A tojásokat az ízlés szerinti mennyiségű cukorral fehéredésig felvertem, majd állandó keverés mellett hozzáöntöttem a meleg tejszínt és egyneművé kavartam. Ezt a folyadék mennyiséget öntöttem rá a kalácsra, ügyelve, hogy mindenhová jusson és 10 percig állni hagytam, hogy jól megszívja magát.
Én most tavalyról maradt aszalt gyümölcsökkel szórtam meg, szilvával és sárgabarackkal, no meg mazsolával is, mert szeretem.
Az egész tetejére baracklekvárt kanalaztam szép egyenletesen és még kis vajdarabokat is dobáltam rá.
170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben pontosan 35 percig sütöttem, addigra felszívja az összes tojásos/tejszínes lét, belül finom vaníliásan puha, itt ott a mazsola meg az aszalványok és a teteje pedig isteni ropogóssá válik.
Mondhatom nagyon finom, akár desszertként is megállja a helyét.
Friss gyümölcsökkel is jó lehet, ki is fogom majd próbálni.










4 megjegyzés:

  1. Kedvemre való desszert, minden hozzávalóját szeretem, biztos, hogy finom is. De mennyi az az egy kalács?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez most nagyobb volt valamivel, mint egy bolti fonott kalács, de nem az a nagyon nagy szögletes forma, hanem csak egy kicsivel nagyobb, és ez is fonott volt. A Lidlben vette a lányom.

      Törlés
  2. Imádom! Kiflivel is finom. Almával, körtével, meggyel hmmm. Én a felvert tojásfehérjét a sütés vége felé a tetejére kenem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Direkt nem vertem fel a tojásfehérjét, mert nem akartam, hogy máglyarakáshoz hasonlítson. Bár azt is szeretem.

      Törlés