a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2020. január 8., szerda

Nem mindennapi ebédem


 Tejleves... édes, mazsolás túrógombóccal...
Nem tudom hányan hallottatok a tejlevesről, ismeri-e valaki egyáltalán, evett-e valaki ilyet valaha is ?

Nálunk a felvidéki Dédimama készítette olykor, olykor, de nem túrógombócos betéttel, hanem sima cérnametélttel, amit persze saját kezűleg gyúrt és metélt egészen vékonyra valami varázslatos módon, ha száz évig próbálkoznék se tudnám olyan tökéletesre elkészíteni - sós vízben külön főzte ki, majd leszűrve tette bele az édes, "vanéliás" tejlevesbe, így hívta a vaníliát Dédi.
Amikor először megláttam ezt a levest nekem nagyon bizarrnak tűnt, majdnem nem is akartam megkóstolni, de végül elszántam magam és érdekes módon ízlett, finom volt.
Mindenesetre a család gyerekeinek nagy kedvence volt, de Dédipapa is szívesen ette például vacsorára, mert könnyű volt a gyomornak éjszakára.
A túrógombócos levesbetétes ötletet meg véletlenül láttam meg a neten, így jutott eszembe Dédi tejlevese, na gondoltam akkor édes tejben főzöm ki a gombócokat... szerintem tökéletes párosítás így is.
A hétvégén ugyanis készült túrógombóc desszertnek, és megmaradt a masszából egy kevés, de már nem volt kedvem megint prézlit is pirítani hozzá.
Hozzávalók:
1 l tej
pici cukor
csipet só
vaníliás cukor
túrógombócmassza bekeverve a szokott módon, plusz mazsola benne
tálaláshoz: őrölt fahéj

Felforraltam a tejet, beletettem a cukrokat, csipet sót és a vizes kézzel kigömbölyített gombócokat, főztem 5-8 percig és kész is volt.
Tálaláskor meghintettem őrölt fahéjjal

 Tepsis krumpli fokhagymásan, sok reszelt sajttal, nagyon ropogósra sütve...
Hozzávalók:
6 db közepes krumpli pucolva, de egészben hagyva
4-6 gerezd fokhagyma lapkákra szeletelve
só, bors
liba vagy kacsazsír
reszelt sajt
1 db tejszínes tömlős sajt

A krumplikat egészben hagyva előfőztem sós vízben kb. 8-10 percig, majd leszűrtem, hagytam kicsit hűlni. Közben a legkisebb tepsimet kikentem bőven libazsírral, beleszeleteltem a fokhagymát, majd a
krumplit is nem túl vékonyan belekarikáztam, bőven fűszereztem, majd puszta kézzel jól összeforgattam, hogy minden keveredjen el mindennel.
Rányomtam több helyre pöttyözve a tömlős sajtot, végül a tetejére szórtam jó sok reszelt sajtot.
200 fokos sütőben addig sütöttem, míg a nagyon ropogós állagot el nem érte.
Párolt lilakáposztával ettem, mennyei volt.




3 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jó összeállításnak tűnik. Lengyelországban ettem tejlevest tésztával, de még nem jutott eszembe készíteni. Na, majd most!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha kipróbálod, mert nagyon finom, mint megtudtam, ebben az édes változatban is lehet cérnametélttel is, vagy reszelt tésztával készíteni, de sós változatban is petrezselymesen és ropogós szalonnapörccel és reszelt tésztával :-) Mindenhogyan kiváló.
      Igazi paraszti szegényes leves és szinte mindenhol készítik még ma is az országban, és Erdélyben is, ahol csak élnek magyarok.

      Törlés
  2. Nálunk reszelt tésztával szoktuk és a neve TEJBEGOMBÓTA

    VálaszTörlés