a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 3., péntek

Töltöttkáposzta......a nyári, kapros, paradicsomos...



Az előttünk álló hétvége, amolyan nyárbúcsúztató, vendégfogadó  hétvége lesz.
Azt gondoltam ennél jobb ebéd nem kell,  mint ez a nyári töltöttkáposzta, előre meg lehet főzni /ez ma megtörtént/, holnap  süteménysütéssel,  lángostészta bedagasztásával tevékenykedhetek nyugodtan.
Semmi kapkodás és végkimerülés.

A nyári töltöttkáposzta attól nyári, hogy könnyebb, mert nincs benne füstölt hús, valamint paradicsomlével, és sok-sok friss kaporral készül, persze szép oldalast darabolva lehet bele főzni a gombócok mellé, tehát húsos lehet, csak füstölthúst ne tegyünk bele, az a télibe való.

Töltelék:
1 kg darálthús, sertéslapockából
1 csík sertésoldalas kis darabokra vágva /nekem most ez kimaradt/
10-15 dkg füstölt szalonna, egészen kicsi kockákra aprítva
1 fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
1 tojás
kb. 7 ek.rizs
1 ek.zsír
só, bors, pirospaprika


Egyéb:
1 kg savanyúkáposzta/ vagy kovászolt káposzta/vagy édeskáposzta hajszálvékony csíkokra metélve
1 fej szép kemény édeskáposzta kettőbe vágva, torzsája kivágva, a levelei miatt
2 csokor friss kapor
10 szem egészbors
1-2 l paradicsomlé, házi ha van, na az a legjobb, de jó a készen vett 100%-os is
1-2 maréknyi árpagyöngy/elmaradhat a nyárinál, a télibe kötelező/
2 ek.zsír

2 fej nagyobb vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db hegyes erős paprika /elmaradhat, nálam kötelező/

Nagymamám készítette ezt az ételt valami csodálatosan, az enyém csak halvány utánzata az övének.
Nos, összeállítottam a tölteléket, egy nagy tálba tettem a darálthúst, hozzáadtam egy fej vöröshagymát, nagyon apróra vágva, a rizst, 3 gerezd fokhagymát, a tojást, a szalonna kockákat,1 ek. puha zsírt, 1 ek. pirospaprikát, sóztam, borsoztam. Ezt az egészet jól összegyúrtam.

Odatettem egy nagy fazék sós vizet, beleszórtam a fűszereket, az egész borsszemeket, 1-2 db babérlevelet - ezt később kidobtam, fokhagymagerezdeket, és 1 cs.kaprot, felforraltam.
Amikor felforrt a fűszeres víz, beletettem az édeskáposztát és bő 45 percig pároltam, majd kivéve, hagytam kicsit hűlni.
Ezt a sós fűszeres vizet félretettem.

A savanyú szálaskáposztát is kétszer kiöblítettem, mert nagyon savanyú volt, és ennél a nyári variációnál ez nem szükséges, mint ahogy füstölt húst sem teszünk bele. Azt csak majd a télibe.
Téli töltöttkáposztám részletes receptleírása  itt található.

Lefejtettem a megpuhult leveleket óvatosan, nehogy elszakadjanak, a vastag ér mentén kettévágtam mindegyiket, a vastag eret amennyire lehet megvékonyítottam. Tölteléket tettem a fél levelekre, kétoldalt behajtottam, majd feltekertem mindegyiket, nem túl szorosan, mert a rizs még eldagad benne.
Az édeskáposzta maroknyi belső maradék részét és a leeső levéldarabokat egy éles késsel vékony-szálasra metéltem.

Van egy nagy lábasom, semmi másra, csak káposztafőzésre használom.
Ennek az aljára tettem 2 ek. sertészsírt, egy nagy fej szálasra vágott vöröshagymát dinszteltem rajta, majd kevés pirospaprikával meghintettem és kevés fűszeres főzőlével felengedtem.
Erre terítettem az egy kiló savanyúkáposztát, fokhagymagerezdeket szórtam rá.
Erre a káposztaágyra tettem a becsomagolt töltelékeket körben egymás mellé szorosan, megszórtam a másik csokor apróra vágott kaporral, és az árpagyönggyel, majd ráterítettem a felaprított édeskáposzta csíkokat. Közben-közben a fűszeres káposztafőzőlével felöntögettem.
Majd a maradék töltelékből csupasz gombócokat kerekítettem, ezt is belehelyeztem, ha van nyers darabolt oldalas azokat is most helyezem bele, végül az utolsó fej vöröshagymát szálasra vágva, szintén  rászórtam.
Ráöntöttem a paradicsomlevet is, majd ha szükséges még annyi vizet, amennyi jól ellepi az egészet.
Inkább levesesnek kell lennie a végére, semmiképp nem sűrűnek, ezért nincs berántva sem.
Felforraltam, majd csendes rotyogtatással 2-3 óra hosszat főztem.
Tapasztalatom szerint a hosszadalmas, egészen kis takarékon főzés nagyon jót tesz az ételnek, télen-nyáron, mindenkor.

Friss puha kenyérrel / ha lehet akkor lipóti, amibe valósággal szerelmes vagyok, olyan selymes, puha és finom/ és sok-sok tejföllel tálalom.
Csodálatos, imádnivaló, megunhatatlan étel.


2 megjegyzés:

  1. Ne szerénykedj! Istenien néz ki és mit nem adnék egy tányérért! :)) Nálunk is nagyi csinálta rendszeresen és nagyon finoman. Mindig ezzel várt bennünket, mikor mentünk hozzá nyáron.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg úgy emlékszem, hogy a nagyikámé finomabb volt, istenien főzött.Igaz a családom is csak úgy falja, tehát az enyém se lehet rossz:-)))Szívesen adnék akár két tányérral is, és köszi, hogy benéztél, jövő héten akarom megcsinálni a tojásos zöldbabodat, nagyon guszta!!!!

    VálaszTörlés