a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. február 8., kedd

Krumplis pogácsa




Újabban imádom a pogácsákat, mindegy milyen variációban, csak pogácsa legyen.
Most a krumplis került sorra, vagy Mohától, vagy Limarától, már magam sem tudom kinek a receptjét vettem, van egy nagy saját szakácskönyvem, abban tematika szerint írom be a recepteket, a pogácsák címszó alatt ez a két név szerepel, tehát tőlük van az összes pogácsa leírás, vagy nyolc féle.
Egyik jobb, mint a másik.
Most is rengeteget dagasztattam be a géppel, még a szomszédságot is megkínáltam annyi lett, de nem bánom, nagyon finom lett.



1 kg liszt
1-2 dl langyos tej
1 tojás
1 nagy tejföl
20 dkg puha zsír, kockázva bele,  /lehet csak vajjal, vagy csak zsírral is/
5 dkg puha vaj, szintén kockázva bele
4-5 db közepes nagyságú krumpli, héjjában főzve, áttörve még melegen
2 ek.só
1 tk.cukor
2 tasak porélesztő





A kenyérgépbe adagoltam mindent, ami jól bedagasztotta és meg is kelesztette. Ez kb. 1,5 órát vett igénybe, addig tudtam mással foglalkozni.
Amikor lejárt a program, lisztezett deszkán jól kihúzogattam kézzel a tésztát, ugyanis olyan csodásan megkelt, hogy nem akartam sodrófával kinyomni belőle a levegőt.
Egy megfelelő átmérőjű pohárral kiszaggattam a pogácsákat és tepsire sorakoztattam, nem túl távol egymástól, hogy ne széltében terüljenek, hanem felfelé.
Hagytam pihenni legalább fél órát, szépen letakarva. Ebből a mennyiségből lett vagy öt tepsivel. Begyújtottam a sütőt, előmelegítettem jó forróra, majd sütés előtt visszavettem 3-as fokozatra /gázsütőről beszélek/.
Mielőtt beraktam a pogácsákat sülni, lekentem tojással a tetejüket, addigra szépen összekeltek a tepsiken. Tepsinként 20 percig sültek.
Mikor kissé hűltek már, szétválasztottam őket, úgy tettem tálba, csodás foszlós lett mindegyik.
Egy pohár hideg tejjel a még meleg krumplis pogácsa, valami olyan csodálatos ízkombináció,  hogy minden nap meg tudnám enni.


2 megjegyzés:

  1. A krumplis pogácsában az anyukám a jó, de ő művi gonddal szép kerekre szaggatja és vigyáz, hogy még véletlenül se érjenek egymáshoz. A Te módszeredet javasolni fogom neki, talán így majd többször süt mert én is nagyon szeretem! :)))) Tényleg gyönyörűen megkelt a tészta!

    VálaszTörlés
  2. Autumn, ebben a receptben az a legjobb, hogy nincs hajtogatás, ahogy megkel már szaggathatod, végül is gyorsan megvan, nagyon finom, foszlós, sajnálom hogy az egyik képen nem téptem ketté egyet, akkor látszott volna.
    Degeszre ettük magunkat:-)))))

    VálaszTörlés