a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2011. március 20., vasárnap

Kelt tésztáim.....


Ma reggel korán keltem, valahogy nem tudtam aludni, a hold akkora, olyan hatalmas, nagyon közel van a Földhöz, állítólag 18 éve volt ilyen közel utoljára, lehet miatta nem aludtam jól.
De legalább nem esik az eső, elvonultak a felhők és süt a nap. Most már jöhet a felmelegedés is, elég volt a hidegből és fagyoskodásból
Elhatároztam amíg a család felkel addig sütök valami finomat reggelire és meglepem őket.
Végül magamat leptem meg, mert annyi tésztát dagasztattam be a géppel, hogy nem győztem többféle variációt kigondolni, persze jobb a változatosság.
Egyik finomabb lett, mint a másik.
Volt nagy csodálkozás és degeszre evés, ébredés után.



...Fahéjas csigák, amihez egy tálba szórok kb. 10 dkg cukrot és bőven őrölt fahéjat, jól összekeverem
és csorgatok hozzá 5 dkg-nyi olvasztott vajat. Elkeverem jó krémesre és a kinyújtott tésztára kenem
és feltekerem, mint a beiglit, 2 cm-es darabokra vágom és vajazott sütőtálba vagy tepsibe egymás mellé sorakoztatom, 20 percet letakarva pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt. Ha letelt a pihenés, pirosra sütöm kb.20 perc alatt. Az utolsó 5 percben, meglocsolom 1 dl langyos cukros tejjel, szikkasztom és utána veszem ki.
Langyosan enni a legszuperebb egy bögre kakaóval vagy tejjel.




A tészta természetesen Limara receptje nyomán, ettől jobbat nem ismerek, csodálatosan könnyű, foszlós, finom. Ebből készítem az összes, édes kelt süteményt, a túrós batyut is.

3,2 dl langyos tej
1 tojás
2-3 ek. cukor
1 mk.só
60 dkg finomliszt, amit mindig átszitálok
1 tasak élesztőpor /vagy 2,5 dkg friss/
10 dkg olvasztott vaj langyosan, amit a dagasztás végefelé csorgatok a tésztához

A fenti sorrend szerint a kenyérgépbe teszek mindent és a kelttészta programon bedagasztatom és megkelesztetem a tésztát.
Ez a művelet kb. 1,5 óra, amikor kész lett, háromba vettem a tésztát, átgyúrtam mindegyik gombócot, kettőt félretettem, és megkezdtem az első ízesítését és formázását. Ahogy sült az első, addig készítettem a másodikat és így tovább.




...Kókuszos csigák, csak itt még nincsenek szétszedve, közvetlen sülés után.
Éppen hűl. 
Itt  1 tojásfehérjét villával felvertem, majd hozzákevertem cukrot és legalább 10 dkg-nyi kókuszreszeléket, majd ezzel a krémmel kentem meg a kinyújtott tésztát, a többi ugyanaz mint ahogy a fahéjjasnál történt.






...Szilvalekváros bukták.
Itt a kinyújtott tésztát 8x8 cm-es kockákra vágtam, egy-egy kanálnyi kemény lekvárt tettem mindegyikre -  azt az igazi házilagosan keményre főzött, cukor nélküli szilvalekvárt, mint a szatmári, csak én ezt itt veszem Budapesten a piacon -  és feltekerve egymás mellé igazítottam a tepsin. Pihentetés után ment sülni.




Végül de nem utolsósorban:


...Aranygaluska délutánra készült, mellé vaníliás és étcsokis "Oetker Eredeti" főzős pudingporból készítettem krémet.

Ennél újabb tésztaadagot dagasztattam be:
1,5 dl langyos tej
1 tojás
2-3 ek.cukor
1 mk.só
35 dkg liszt, szitálva
1 tasak élesztő /vagy 2,5 dkg friss/
5 dkg olvasztott vaj, a dagasztás végén csorgattam hozzá, langyosan
egy marék mazsola

Amikor megkelt kinyújtottam és a legkisebb /3 cm átmérőjű/ pogácsa szaggatómmal kis korongokat szaggattam a tésztából.
Egy tálba cukros, őrölt diót szórtam úgy bő 20 dkg-nyit, egy kislábasban pedig olvasztottam vajat kb. 5 dkg-nyit.
A kis korongokat először a vajba, majd a dióba forgattam és szépen egymás mellé sorakoztattam egy vajazott sütőformában. Amikor egy réteg meg volt, meghintettem mazsolával és folytattam a rétegezést a következő sorral míg el nem fogyott az összes tészta, a maradék diót rászórtam a tetejére.
Letakarva pihent 20-30 percet, majd ezt is pirosra sütöttem.

Élveztem, amikor a finom illatok előcsalogatták a családot és azonmód pizsamásan nekiestek a finomságoknak, ráadásul volt képük azt kérdezni, hogy ez miért nincs minden reggel???
Szóval jó kis reggelem volt ma, de azért alig várom hogy felpolcolt lábbal és egy jó könyvvel kicsit megpihenjek.


7 megjegyzés:

  1. Hmmm. Ez aztán a bőség! Ilyen finom, illatos, langyos fahéjas csigákra én is szívesen kelnék minden reggel...:))))))
    (Na, de ahhoz nekem is ilyen korán kéne kelnem :)))))

    VálaszTörlés
  2. Igen, ma reggel nem is tudom mi volt velem, de jól el is fáradtam, szívesen küldenék belőle neked, te most nagyon sokat pihenj, nagyon szorítok, drukkolok, meglátod minden rendben lesz, fogsz te még ugyanígy sütni kora reggel a saját gyerekcsapatodnak, tudod most a próféta beszélt belőlem, ez majd még sokszor eszedbe fog jutni, puszillak:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Igen, tényleg jól sikerültek, finomak lettek, de az igazi érdem a tészta és így Limaráé,csodálatos dolgai vannak és főleg, hogy hozzájuthatunk és megtanulhatjuk:-))))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsanuária!
    Nagy öröm ide naponta benézni, olyan finomságok készülnek, amiket szeretnék majd kipróbálni.
    Foggad tőlem szeretette ezekért a kellemes percekért cserébe azt a díjat amit nálam tudsz átvenni!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Anikó!
    Kedvencem a kelt tészta, nagyon ügyes voltál!
    Én talán ismeretlen vagyok még a számodra, de Te nekem már régóta kedves ismerősnek számítasz, a blogod miatt, ahová naponta betérek! Szeretném Neked megköszönni ezt a lehetőséget egy kedves díjjal, amit nálam találsz, ha benézel!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Barbi, nagyon kedves vagy, nagyon köszönöm a dícséretet és a díjat is,nagyon örülök, hogy szeretsz hozzám járni, nézelődni, bátran próbálj ki mindent amihez kedved van, máris megyek hozzád, elnézést, hogy csak most, de nem voltam bekapcsolva, csak most értesültem mindenről:-)))

    VálaszTörlés