a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2011. március 7., hétfő

Tökmagos kenyerem


Tényleg függőséget okoz, ha sikerül a kenyérsütés, mert egyre csak sütni akar az ember.
Annyira finom, elmondani nem tudom.
Most ugyanaz a dagasztás nélküli készült, csak egy marék tökmagot is tettem hozzá.
Eddig a legszebb kenyerem.


Kencének a kenyérhez, hagymás-tejfölös túró készült.
1/2 kg túró
1-2 kis doboz tejföl
1 kisebb vöröshagyma, apróra


Jól összekevertem, újhagymával, hónapos retekkel ettük.



Kenyér... dagasztás nélkül... bögrés
2 bögre finomliszt    /1 bögre 3 dl/
1    "      napraforgómagos kenyérliszt
1 tasak porélesztő
1 ek. só
1 maréknyi piritott tökmag
csak annyi hideg víz amitől épp összeáll, galuskatésztától kicsit sűrűbbre kell
12-18 órát letakarva pihentetni kell, majd lisztezett és búzadarával meghintett jénaiba borítom, van egy erre a célra való vastagfalú kerek jénaim, vízzel megspriccelem a kenyér tetejét, be is vágni kétszer vékonyan, majd a hideg sütőbe teszem be lefedve és bekapcsolom 220-240 fokra, így sütöm 30-40 percig, majd fedő nélkül, amit nagyon óvatosan kell levenni, mert tűzforró, sül még 20-30 percet, már alacsonyabb hőfokon 170-180 fokon, míg csodás aranybarna színe nem lesz.
Amikor már szép pirosas a teteje, akkor kész. Kivéve ha megkocogtatjuk az alját kongó hangot ad.

Általában este keverem be a tésztát és reggelig áll a meleg konyhában az asztalon letakarva.
Amikor másnap délelőtt már van időm a sütésére, nagyon lisztezett deszkára kiborítom a masszát és a négy sarkát szintén lisztes kézzel középre hajtogatom, majd felemelem és a hajtogatással lefelé, a szintén lisztezett és búzadarával meghintett jénaiba vagy fémlábasba belehelyezem.
A kenyér tetejét mindig megspriccelem vízzel és meghintem búzadarával, de lehet magokkal is vagy korpával, kinek mi tetszik és mehet a sütőbe lefedve, ha letelik az első 30-40 perc sütési idő a fedőt le kell venni róla, alacsonyabbra venni a hőfokot és jön még a második 30 perc sülés, pirulás, szikkadás, ropogóssá válás.

Lehet vaslábasban is sütni, pontosabban fémlábasban, nekem van olyanom, már abban is sült kenyerem és az is csodás lett. Vékony jénaival senki ne próbálkozzon, mert elpattanhat.
A kenyerem mögött látható az az ősrégi vastagfalú jénai tál, amiben tudom még sütni, nos ez a Dédimamáé volt valamikor, tőle örököltem meg, például kenyérsütésre is tökéletes.

Csodálatosan finom, ízletes, a tejfölös túróval és a zöldségekkel igazi tavaszias hangulatú étek.

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett! :) Ahogy a nagykönyvben meg van írva. Csodás! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a kenyered! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a kenyered, szinte érzem az illatát.

    VálaszTörlés
  4. Lányok, köszönöm a dícséretet, azt hiszem elkaptam a fonalat kenyérsütés ügyben, az biztos hogy több időt hagyok a kelésre mint 12 óra, legalább 18 szerintem jó neki, és abban a jénaiban sütöm, amit lefényképeztem mellette, de rájöttem, van egy fém lábasom is fedővel együtt, ami szintén alkalmas rá. Aztám majd egyszer beszerzek egy vaslábast is, állítólag abban az igazi még.
    Az íze, állaga valami csodás, ropogós a héjja, likacsos a belseje és ruganyos, rágni kell, tapintásra meg bársonyos. Egy hete szinte kenyéren élek, annyira finom és ízlik, állandóan azt rágcsálok.
    Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, ha nem is két naponta, de egy héten egyszer nagyon érdemes megsütni egy cipót. Nekem is a fagyasztóban mindig van két-három csomag kenyér, ha úgy adódik legyen otthon, de érdemes hetente egyszer sütni is:-))))))

    VálaszTörlés