a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. június 19., vasárnap

Rétes, nem a megszokott módon de tényleg könnyen és gyorsan


Ildinyó és Duende után én is nekiugrottam a rétes sütésének, miután tudtam hogy rossz idő jön, persze dehogy rossz ez az idő, végre valahára friss a levegő, kicsit vége a kánikulának, sajna nem sokáig, a jövő héten újra fülledt meleg lesz.
Az elmúlt napok sok könnyű ebédje után mára nagyágyúkat terveztem, finom marhahúslevest cérnametélttel, sok zöldséggel, a főtt marhaszeletekhez pedig vadasszószt és zsemlegombócot,  délutánra pedig kétféle rétest.
Magam is elcsodálkoztam amikor reggel a 6,30-as kezdés után - Falatka és a cicák etetése miatt korán kelek mindig - déli tizenkettőkor, amikor harangoztak éppen a zsemlegombócokat főztem ki, kész volt minden, a rétes kisülve, a leves készen, a marhahús omlósan puhán a vadasmártásban.
Megint beigazolódott, hogy tisztán csak logisztika kérdése az egész.
Az én családom nagy réteskészítő, ráadásul az igazi kihúzogatós fajtával, soha nem sajnálták a család asszonyai az időt és fáradtságot, hogy "csavarjanak" egyet-kettőt, attól függően milyen gyümölcsérés volt éppen, vagy télen a túrós és almás/mákos vagy a káposztás készítését, nekik ez annyi volt, mintha rántást, vagy bármi mást készítettek volna. Anyáról leányra, nagymamáról unokára szállt a tudás.
Az én gyerekeim, különösen a kisebbik, már kislány korukban megtanulták a tészta készítését, húzását, töltését. Engem azért fárasztott mindig.
Ezért is örültem nagyon ennek az egyszerűsített változatnak, a rántásosnak, mert enni persze imádom.
Ennek a  rétesnek a készítése pedig gyors, könnyű és a végeredmény alapján nagyon finom.
Érdemes nekiállni, kipróbálni.




A recept kis adag, ennyivel kell megtanulni, gyakorlottak rögtön duplázzanak.

30 dkg rétesliszt
1 egész tojás
17,5 dkg tejföl 20%

Jól összegyúrni simára és kinyújtani vékonyra, majd  10 dkg puha vajat, /vagy zsírt/ 2 ek.liszttel krémesre keverünk és a tésztára kenjük egyenletesen. Anyósom úgy készítette, hogy a zsíron kicsit összepirította a lisztet, kihűtötte és úgy kente a tésztára, tökéletes úgy is.
Feltekerjük mint a bejglit és 4 vagy 6 darabra vágjuk.
Ha 4-re daraboljuk nagyobb tésztát tudunk nyújtani és tölteni, ha 6-ra akkor kisebbet.
A kezdőknek elsőre jobb a 6-os.



A tésztadarabokat letakarva, tálcán a hűtőbe tettem, min.1 órára pihenni.



Ezalatt készítettem el a töltelékekeket, mivel kétfélét akartam.

Meggyes-mákos
1 ü. meggybefőtt vagy 25 dkg friss meggy magozva
25 dkg darált mák
cukor

Három adag tésztagombóckából lett a mákos.
A vékonyra kinyújtott tésztát meghintettem a mákkal a tészta egész felületén, majd a cukorral ízlés szerint, végül a meggyszemeket szórtam rá szép egyenletesen. Annyira elmerültem a munkában, hogy elfelejtettem fázisfotókat készíteni menetközben, legközelebb majd pótolom. Végül feltekertem az egész csomagot óvatosan, széleit összenyomkodtam és olajozott tepsire helyeztem egymás mellé. A tésztarudak tetejét is megkentem olajjal és tojásfehérjével. De tejföllel is meg lehet kenni, attól is szép pirosra sül. Finom, szaftos lett.






Túrós-málnás és túrós-meggyes
1/2 kg túró
1 tojássárgája
cukor
vaníliáscukor
1-2 ek. tejföl 20%
1 citrom héja reszelve
egy maréknyi málna
végül maradék meggy az előzőekből

Három tésztagombóckából lett egy málnás-túrós és kettő meggyes-túrós.

A túrót összekevertem a hozzávalókkal, arra figyelni kell hogy ne legyen folyós, óvatosan adagoljuk, keverjük a tejfölt hozzá!!!
Itt most egy csíkban tettem rá a túrót és annak közepébe helyeztem a gyümölcsszemeket, majd feltekertem óvatosan és olajozott tepsire helyeztem a tésztarudakat. A tészták tetejét itt is megkentem olajjal és tojásfehérjével. Most is elfelejtkeztem a képekről.
Jó forró sütőben kell sütni a rétest, 15-20 percig, elektromosban 200 fokon, gázsütőben 6-os fokozaton.
Langyosra hűlve lehet porcukrozni és szeletelni.




Ez is nagyon finom lett, mindegyik gyümölccsel jó, még a citromhéj íze és illata is kiérződött.



A ropogósra sült széleit különösen szeretem.
Nemsokára jön a többi ízesítés is, az almás, almás-mákos, szilvás, barackos, szőlős, káposztás.
Hiszen semeddig nem tart összedobni.
Akinek eddig rétesfóbiája volt, na most ennek nyugodtan nekiállhat, sikerélménye lesz.






6 megjegyzés:

  1. Úgy látszik hétvégén mindenkit a rétes-, tésztakészítés foglalkoztatott. Én csak írtam róla, meg elmélkedtem, de ami késik, az nem múlik. :):):)

    Szerintem ki fogom próbálni így. :):):)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták Anikó! Az a meggyes-mákos.... Nyelek nagyokat. :))

    Ugye milyen egyszerű és finom? És majdnem teljesen olyan, mint az igazi rétes. Én is sokszor fogok még sütni. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a receptet kinéztem én is Duendénél!!! :)
    Megelőztél! ;D
    Már alig várom, hogy elkészíthessem, csak időm legyen már, sajnos eddig a picúr lánykám beteg volt. :( Talán a héten már visszatér a régi kerékvágás. Olyan szépek lettek a réteseid, hogy legszívesebben beleharapnék. :D
    Már én is észrevettem, ha időben korán fent vagyok, mindenre jut időm, de én annyira szeretnék már lustizni is, mert a 2 évesem még mindig felkel este és már nem emlékszem mikor aludtam utoljára egy normálisat! Eszemmel tudom, hogy ez is eljön majd, de néha már nagyon kivagyok a kialvatlanságtól! A picit ettől még imádom, meg persze a 10 évvel öregebbet is! :)))

    VálaszTörlés
  4. Fehérnyúl, majd megyek és megnézem mit elmélkedtél róla, feltétlen ugorj neki, nem fogod megbánni:-)))

    Duende, nagyon finom, soha többet nem fogok húzogatni, mert fáradtságos, a réteslappal meg nem igazán az igazi, így viszont gyors, könnyű és igen, nagyon hasonló mint a húzogatós tészta, tehát adja magát:-))))

    Barbi, feltétlen csináld meg, nagyon jó.
    Néha én is úgy aludnék kicsit tovább, de nálunk a férjem a nagyobb alvós, aki képtelen korán kelni, bár egyszer egyszer bevállalja helyettem, de tudom micsoda megpróbáltatás neki a korán kelés, nekem meg csak addig tart a nagy álmosság, míg ki nem teszem a lábam az ágyból, utána már el is felejtettem az alvást, szeretek korán kelni nyáron, a kertben olyan isteni sétálni egyet. Persze emlékszem milyen volt amikor kicsik voltak a gyerekeim, örökké kialvatlan voltam, úgyhogy megértlek:-))))

    VálaszTörlés
  5. Látom te is elveszel a sok recept között, pedig látod, megsütötted már ezt a rántásos rétest, hiába nem emlékszel rá! :D Az egyensúlytésztádat kerestem aztán ide tévedtem és rögtön tudtam, hogy itt nálad is kommenteltem erre a sütire. Sőt az is beugrott, hogy egyike volt a leggusztusosabb gyors réteseknek! :))

    VálaszTörlés
  6. Látod, már nem is emlékeztem erre, annyi recept van fent, hogy mi mindent elkészítettem, hihetetlen. Egyébként az anyósom úgy is csinálta, hogy olajon vagy zsíron megpirította a lisztet kissé, amikor kihűlt akkor kente a tésztára és tekerte fel, a többi már ua.
    Köszi, hogy az eszembe hoztad :-)))))))

    VálaszTörlés