a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. április 25., szerda

Krumpligombócleves... most zöldséggel főzve



Nea bejegyzése hozta eszembe ezt a régi, majdnem elfeledett, végtelenül egyszerű levest, amit a Nagymamám olyan istenien főzött.
Mennyit ettem gyerekkoromban.

Gombóchoz:
2-3 közepes burgonya, hámozva, kockázva és sós vízben puhára főzve, majd a levétől leszűrve és félretéve, a főtt burgonyát pedig krumplitörővel összetörve.
1 ek. zsír
liszt amennyit felvesz


Egyik készítési módja:
A törtkrumplit egy lábaskába teszem, kevés főzőlevével felforrósítom és annyi lisztet szórok hozzá, általában 1-2 evőkanálnyit és állandóan keverve, le ne égjen, összefőzöm, amikor már sűrűsödik azaz poszog, no akkor készen is van, félreteszem kicsit hűlni, sózom, majd pici gombóckákat görgetek a két vizes tenyerem közt belőle, majd lisztezett tálcára rakom.

...vagy a másik gombócka készítési mód: a langyosra hűlt áttört krumplihoz adok egy evőkanál zsírt, pici sót és annyi lisztet amennyit felvesz, összegyúrom, könnyen formázható puha tésztát kapok, vizes kézzel apró kis gombócokat formázok és lisztezett tálcára sorakoztatom.

Leveshez:
1 vöröshagyma apróra
1 sárgarépa karikázva
1 fehérrépa karikázva
1 kis db zeller, apró kockákra
1 ek. szárított petrezselyem  /nyáron természetesen friss egy nagy csokorral/
1 ek. szárított lestyán                              "
olaj vagy zsír
pirospaprika
só, bors, "édes anna" paprikakrém

Kevés olajon megdinsztelem a zöldségeket, majd a hagymát, kevés pirospaprikát szórok rá és felöntöm a krumpli főzővizével, és még vízzel, fűszerezem és felforralom.
Amikor már 10-15 percet főtt, körülbelül ennyi idő alatt puha az összes zöldség, óvatosan beleeresztem a gombóckákat, kb. még 5 perc főzés után biztos, hogy jó és készen is van a leves.

Ezt a variációt most én találtam ki, a Nagymamám soha nem főzte zöldségekkel, hanem csak egyszerűen, így ahogy itt mutatom.
Ezután a leves után majdnem mindig tésztaétel volt a második fogás.
Ha a Mama több krumplit főzött, több lett a tészta, akkor a nagyobb részéből készült nyáron a sárgabarackos gombóc, ősszel a szilvás, vagy egész évben a mákos nudli, télen a szilvalekváros gombóc, vagy a többi imádott sós tésztaétel amihez szintén ő gyúrta a tésztákat, esetleg főzeléket főzött másodiknak, mikor hogy. Egyik jobb volt, mint a másik.
De eléjük mindig a kisebb részből ez a krumpligombócleves.


... nekem bármilyen tésztaétel tökéletes utána másodiknak... ugyanis mindet szeretem :-)

a grízes

a krumplis

a túrós-tejfölös

a káposztás

  
...vagy a megunhatatlan palacsinta bármilyen töltelékkel, itt most mákos-szilvalekváros



...vagy nyáron, és ősszel, a már említett barackos vagy szilvás gombóc, de nudlival sem utolsó....

7 megjegyzés:

  1. Nahát, talán hétfőn tettem fel én is a blogra.
    Mi is szeretjük nagyon.
    ( Most lebuktál nem jártál felém, pedig tettem fel Neked -is- sok-sok tulipánt. Ölellek! )

    VálaszTörlés
  2. Jaj Mágikám már rohanok is hozzád nézelődni, a legnagyobb kedvencem a tulipán,
    én is ölellek:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is nagy kedvenc kb. három hete volt terítéken, mert volt maradék krumlipürém, azt szoktam így elhasználni (vagy pogácsába). Mi is nagyon szeressük! :)

    A dínócombok is nagyon guszták (előző bejegyzésedre gondolok, én csak dinoszauruszcsülöknek hívom mindig a pulykacombot :) ), ezer éve nem sütöttem, de most fogok venni megint, kedvet csináltál hozzá. Jobban is szeretem a pulykát a csirkénél egyébként. Pl. a marhafarok leves után a második kedvenc a húslevesek közül a pulykanyakból készült leves.

    VálaszTörlés
  4. Annyira guszta ez a fajta leves. Már valahol néztem, sőt lementettem magamnak és azóta sem főztem meg. Nagyon finom lehet ezzel a gombóckákkal. A leves hasonlít egy sima zöldségleveshez csak ez gombóccal van!

    VálaszTörlés
  5. Duende, én is meglepődtem, hogy még nincs fent a pulykacomb, mert ha nem is nagyon sűrűn, de azért egy évben 3x, 4x biztosan megsütöm, ezen van a legtöbb hús és ráadásul sovány, tutira mindenki jóllakik, csak erősen kell fűszerezni, a nyakból a levest mi is szeretjük, finom nagyon:-))))
    Legközelebb ezt a krumpligombóclevest úgy készítem, hogy medvehagymát fogok a tésztájába gyúrni, sztem azzal is finom lesz:-))))


    Éva igazad van ez egy zöldségleves, csak a betét apró krumpligombóc benne.
    Feltétlen csináld meg, ízleni fog:-))))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretem én is! Tárkonyos ragulevesbe szoktam főzni. Leves után tényleg már csak a desszert kell olyan laktató...:o)Guszta!

    VálaszTörlés