a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2017. február 18., szombat

A hétvége kötelező sütije...



Kávékrémes piskótatekercs
Piskóta:
6 tojás szétválasztva
6 ek. cukor
6 ek. liszt
1 mk. sütőpor
A tojásfehérjét nagyon kemény, fényes habbá vertem, a vége felé a cukrot is hozzáadagoltam, majd egyenként a tojások sárgáit, végül a sütőporos összeszitált lisztet, amit már fakanállal óvatosan, hogy ne törjem a habot. Amikor készlett még egy maréknyi mazsolát is beleszórtam és elkevertem benne.
A nagy gáztepsire sütőpapírt borítottam, erre terítettem a masszát és elegyengettem téglalap alakúra.
ment a 180 fokos sütőbe, kb. 10 perc kellet ahhoz, hogy megsüljön, természetesen közben egyszer sem nyitottam ki a sütőajtót, mert összeesne a tészta.
Amikor kész lett, kivettem, hagytam 5 percig hűlni, majd egy új, még sosem használt, kiterített konyharuhára borítottam, sütőpapírt óvatosan lehúztam, majd a konyharuhával szépen feltekertem és úgy hagytam egészen a kihűlésig.
Először azt terveztem, hogy mezeien baracklekvárral jól megkenem és annyi, de volt időm tépelődni mivel lenne még jó, valamiért vonzódom a kávékrémhez - holott igazi kávét már 30 éve nem iszom, nem tesz jót a szívemnek, de a Maci instant gyerekkávéval rendszeresen készítek magamnak tejeskávét, imádom - na szóval úgy döntöttem, mi lenne ha kávékrémes lenne, a gondolatot tett követte.
Kávékrém készítése
Többféle receptem van hozzá, egyik jobb mint a másik, de most a legegyszerűbb főzött krémet választottam, azaz:
4 dl tej
5 ek. liszt
2 ek. instant kávépor /valódi kávéból/
15-20 dkg vaj/vagy mascarpone
15 dkg porcukor
A lisztet a tejjel csomómentesre kevertem és felforralva sűrűre főztem, közben a kávéport is beleadtam. hagytam teljesen kihűlni.
Végül a vajat és a porcukrot habosra keverve majd kanalanként a főzött pépet is hozzáadva egynemű krémmé habosítottam.
A piskótatekercset kitekertem, tálra helyeztem és bőven megkentem a krémmel, majd visszatekertem és a külsejét is végigkentem a maradékkal.
Ment a hűtőbe dermedni.
Mindez tegnap, péntek este történt és ma szombaton, most az előbb megkóstoltam, rögtön két szeletet is, mondhatom nagyon finom. Továbbra is a kedvencem a kávékrém sütiben.


2 megjegyzés:

  1. Hétvégén elcsábulok a kávékrémedre, úgy érzem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csináld is, mert nagyon finom, és majdnem mindegy vajjal kevered vagy mascarponéval, mindkettővel jó nagyon :-)

      Törlés