a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 12 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 8 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 9 éves

Keresés ebben a blogban

2017. február 5., vasárnap

Lángos... az eddigi legjobb és most kis adag...

Hát igen, megsütöttem életem eddigi legjobb lángosát egy véletlennek azaz egy jó könyvnek köszönhetően, a lényeg, hogy háromszor kell pihentetni a tésztát !!!!
Arról már nem is beszélve, hogy és innentől tudom a kis adagot is, ami nekem szintén nem egy hátrány.
A receptet a normál adagra adom meg, de mindegyik fontos hozzávaló mellett jelzem a kis adag mennyiségét is, ahol nincs jelzés, ott a nagynál is és a kicsinél is ugyanannyit kell beletenni..
 
 Sima lángos
Hozzávalók:
50 dkg liszt,  a kis adagnál  25 dkg
1 tasak élesztőpor
1 tk. cukor
3 dl langyos víz,  a kis adagnál  1,5 dl
1 ek. só
1 dl olaj,  a kis adagnál  0,5 dl


... ha krumplisat szeretnénk, akkor nyugodtan keverjünk bele 2-3 db közepes nagyságú főtt, áttört krumplit a nagy adaghoz, a kicsihez 1-2 közepes darabot, de például maradék tejes-vajas krumplipürével is működik.


A víz mennyiségéhez kevertem az 1 ek. sót, elkevertem oldódásig.
A lisztet tálba mértem, hozzákevertem a tasak élesztőport, a cukrot, majd a sós vízzel apránként kezdtem bedagasztani, a vége felé csorgattam hozzá az olajat is. Addig dagasztottam, míg szép sima, hólyagos lett a tészta. Beraktam kelni az 50 fokra beállított sütőbe, majd mentem olvasni.
Egy óra múlva megnéztem, csodásan duplájára dagadt, lisztes deszkán finoman átnyomkodtam olajos kézzel, majd visszatettem a tálba és vissza a sütőbe is újabb 1 órára.
Amikor ez az idő is letelt megint csodásan dupla lett a tészta, kiborítottam a deszkára és kb. teniszlabda nagyságúra tépkedtem, persze lehet fánk kiszúróval kiszaggatni is, ahogy tetszik, majd megint olajos kézzel mindegyiket kigömbölyítettem, addig megint pihent most már itt a deszkán, míg odatettem melegedni serpenyőben a bő olajat, míg a tejfölbe beletörtem a fokhagymát, míg megreszeltem hozzá a sajtot.
Amikor jó forró lett az olaj kezdtem kihúzogatni az első darabot, nagyon könnyen adta magát, pillanatokon belül tányérnyi átmérőjű lett, így egyesével sütöttem ki, hogy kényelmesen tudjon úszkálva sülni az olajban.
Amikor csodás piros ropogós lett papírtörlőre szedtem és már húzogattam is a következőt.
A kis adagnyi mennyiségből 6 db lángos lett, ez két embernek egy evésre bőven elég, hihetetlenül könnyű, légies tésztával, nekem még ilyen finom lángosom soha nem volt, szerintem a háromszori pihentetéstől lett ilyen, eddig ugyanis ennyiszer soha nem pihentettem, ezáltal nehezebb, gyomornyomósabb is volt.
Azok is finomak voltak, de ha kettőt megevett az ember, mintha ólomsúly lett volna a gyomrában.
Na most nem. Nagyon finom volt. Alig várom a következő sütést.


2 megjegyzés:

  1. Valami gyönyörűség ez a lángos Anikó! :) Én is mindig kis adagot csinálok, kettőnknek nem is kell több, mert a lángos csak frissen jó.
    Viszem a receptet! :) Ugye milyen kis apróságokon múlnak a konyhában dolgok? :)

    VálaszTörlés
  2. Bizony, meglátod a háromszori pihentetés csodát tesz !!!! :-)

    VálaszTörlés