a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2019. május 22., szerda

Feltét: fűszeres töltelékrúd szeletelve


 Főzelékhez feltét: fűszeres töltelékrúd szeletelve
Régóta készülök elkészíteni így ebben a formában, ugyanis az ország keleti felében húsleves betéteként készítik, húslevesben is főzik ki. Na ez izgatta a fantáziámat, ugyanis tölteléket én eddig csirkébe vagy a combjába, esetleg dagadóba töltöttem és sütöttem és ott nagyon szeretjük. Levesbetétként netán főzelékfeltétként még soha, szóval muszáj voltam megpróbálni.


 Hozzávalók:
3 szikkadt zsömle beáztatva
1 nagy vöröshagyma apróra kockázva
1 kanál libazsír
pici pirospaprika, só, őrölt bors
3 db főtt tojás kockázva
3 tojás nyers
petrezselyemzöld /na ez most kimaradt, a nagy izgalomban elfelejtettem beletenni, holott ott volt az orrom előtt/
A hagymát megdinszteltem a zsíron, meghintettem pici pirospaprikával, hogy színe legyen, majd hozzáöntöttem a kifacsart áztatott zsömlékhez, ment hozzá az összes többi cucc is, kivéve a petrezselyem, amit egész egyszerűen elfelejtettem, jól összedolgoztam, kóstolgattam, hogy kellően sós legyen és fűszeres - túlzónak kell lenni a fűszerezéssel, mert mire kifő kevésbé fogjuk annak érezni.
Közben egy lábasba odatettem vizet forrni, jól meg is sóztam.
Ebből a massza-mennyiségből 3 rúd lett, na kettőt folpackba tekercseltem, hengereztem, úgy ahogy sikerült, két végére csomót kötöttem és a forrásban lévő vízbe eresztettem óvatosan, a harmadik is ment melléjük, de azt már nylonzacskóba hengergettem, mert a folpack már nem jött le teljes szélességgel a gurigájáról, a kezem csúszott a masszakulimásztól, szóval agyvérzésközeli állapotban dühöngtem miatta, így aztán inkább választottam egy kis uzsonnás zacsit, mondanom sem kell az is tökéletes a célra. Ebben egy kicsit nagyobb, bucisabb lett a töltelék, de na és, tökéletes lett így is.
30 percet főztem mindegyiket, majd kivettem egy nagy tálra és hagytam hűlni, amikor már nem volt piszok forró akkor lehántottam a nylon burkolatokat, könnyen lejött, mert már szépen összeállt a főzésben a töltelék. hagytam teljesen kihűlni.
Egy rudat szeletelve azonnal megettem a főzelékemhez és azon kívül is csak úgy, mert nagyon finom.
A másik kettőt is felszeleteltem és így szeletelve tettem tasakokba és ment a fagyasztóba, részben majd húsleveshez fogom levesbetétként enni, de mondjuk egy sült csirkecomb vagy oldalas darab  mellé is kipróbálom kissé lepirítva, az az mellépirítva. Szerintem tök jó lesz.

 Salátafőzelék a töltelékkel
Hétvégén majdnem ingyen dobták utánunk a szép salátafejeket valamelyik multiszuperban, nem volt 100 forint sem darabja. Nem lehetett ott hagyni. Őszintén, mi kerül manapság már 100 ft alatti összegbe ? Nagyon semmi. Egyszerűen botrány milyen zöldségárak vannak.
Hozzávalók:
1 fej saláta leveleire szedve, alaposan tisztítva
1 kanál libazsír, 1 kanál liszt a rántásnak
6-8 gerezd fokhagyma apróra
só, bors
2 dl tejszín
A salátaleveleket 1 kanál zsíron picit összeabáltam, nem nagyon, mert szeretem, ha ropogós marad,
rászórtam a rengeteg fokhagymát és meghintettem egy kanál liszttel is, majd felengedtem kb. 1 dl vízzel, összefőztem, közben többször adtam hozzá - de mindig csak kevés - vizet, hogy az általam szeretett kellemes főzelékállaga legyen, ne túl sűrű, de ne is híg nagyon. Pár percig főztem csak, fűszereztem és hozzáöntöttem a tejszínt is, azzal már csak egyet forraltam.
Egyik nagy kedvenc főzelékem, levesnek is így főzöm, csak hígabbra.
Szoktam jó sok kaporral is készíteni, na azzal is mennyei.
Feltétként még a legjobb hozzá a rántottakocka meg ez a töltelékcucc, de persze mindenki azt eszik mellé amit szeret.


2 megjegyzés:

  1. Ezt jól kitaláltad finom lehetett.Ilyen formában még nem ettem kár hogy kimaradt a petruska:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom és legközelebb megy bele petrezselyem is meg csirkemáj és gomba is :-)

      Törlés