a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2019. május 7., kedd

Mai ebédem... gombaleves és újkáposztafőzelék


 Ma nagyon fincsi ebédem sikeredett.

Gombaleves... 3 féle gombával: sárga rókagomba, vargánya és mezei csiperke
Hozzávalók:
1 db nagy vöröshagyma apró kockákra vágva
1 csokor zöld újhagymaszár darabolva
1 sárgarépa és 1 fehérrépa karikázva
1 doboz csiperkegombakonzerv
2 maréknyi fagyasztott rókagomba
2 maréknyi fagyasztott vargánya
pirospaprika, só, bors
1 ek paprikakrém
A megtisztított répákat karikáztam majd zsiradékon kissé megpirítottam, ment hozzá a vöröshagyma is, meg a hagymaszárak is, összedinszteltem, meghintettem pirospaprikával és felöntöttem annyi vízzel amennyi levest szerettem volna /kb.2,5 liter/, felforraltam, hozzáadtam a megmosott gombadarabokat is és csendesen főztem kb 15 percet.
levesbetét: csipetke lett, 1 tojással és liszttel - amennyit felvett a tojás - tésztát gyúrtam, jó keményet, majd elcsipegettem folyamatosan lisztezve.
Az utolsó 5 percre beleszórtam a csipetkéket is és készre főztem.
Tálaláskor lehet tejfölözni, de én újabban csak így eszem simán.


A második fogás: Újkáposztafőzelék kaprosan, tejfölösen 
Reggeli facebooknézelődés közben akadtam a receptre:
Chili&Vanília zseniális receptje, a facebook oldalán itt megtekinthető

Hozzávalók:
1 kisebb fej újkáposzta, nagyon vékony csíkokra metélve
1 csokor zöld újhagymaszár
kapor, apróra vágva, minél több annál jobb
habaráshoz: tejföl, 1 kanál liszt, pici víz
só, bors
A csíkokra vágott káposztát meg a hagymaszárdarabokat annyi vízzel tettem oda főni amennyi épp ellepte, elég 10 perc főzés, hogy kissé roppanós maradjon.
Kikevertem a tejfölt a liszttel és pici vízzel krémesre és a tíz perc után behabartam az egészet, meghintettem jó sok kaporral és összerottyantottam.
Ez a főzelék a nyári hőségben hidegen is fogyasztható, pont mint a tökfőzi is.


Feltét: karajszeletek fűszeresen 
2 szelet karajt némi lisztbe forgatás után kevés zsiradékon hirtelen lesütöttem, szórtam mellé egy karikázott vöröshagymát, sóztam, borsoztam, őrölt köménnyel is meghintettem és pici vízzel fölengedtem, kb. 10 percig rotyogtattam és kész is volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése