a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2019. május 24., péntek

Mennyei új, idei kelkáposzta...




Csodaszép, harsogóan friss, sötétzöld külső levelekkel bíró új kelkáposztát kaptam.
Volt egy nagynéni a családban aki nem szerette az új kelkáposztát, mindig azt mondta, neki az túlságosan "zöldízű". Én meg pont ezt a zöldízt szeretem a legjobban benne.
/Nem mintha a téli kelkáposztával nem lehetne ugyanezt megcsinálni, persze, hogy igen./
De nem akartam az unalomig gyártott rakott kelt sem készíteni, holott imádom, de egyet gondoltam és ez lett belőle:

Töltött kellevelek sok tejföllel, sok reszelt sajttal
Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
Fűszeres abálóvíz:
só, bors, fokhagyma sok, bors és kömény összeforralva
Töltelék:
30 dkg darálthús
1 marék kerekszemű rizs
1 tojás
1 közepes vöröshagyma apróra
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
só, őrölt bors, szemes és őrölt kömény, 
Tetejére:
tejföl, reszelt sajt 

 Elkészítés:
Odatettem egy lábasban vizet forrni, tettem bele fokhagymát, a köményeket, sót és borsot bőven.
A káposztának az összes sötétzöld külső levelét lefejtettem, de még vettem hozzá a világosabb színűekből is. Alaposan folyó víz alatt, többször öblítve átmostam, majd amikor felforrt a fűszeres víz kettesével beleeresztettem 2 percre csak, majd azonnal kivettem, lecsöpögtettem és tálra raktam egymásra. Amikor mind párolva lett kicsit, és már hűlt is kicsit, akkor a középső nagy vastag ér mentén kettévágtam valamennyit, az ereket kidobtam.
A darálthúst a szokott módon fűszereztem és a hozzávalókkal bekevertem, bőven túl kell fűszerezni, hogy majd a kész állapotában is jó ízes legyen.
- lehet úgyis készíteni, hogy pörköltnek megfőzni, majd zsírjára pirítani, végül a főtt rizzsel összekeverni.
Megtöltöttem a fél-leveleket, feltekertem és a két végét bedugdostam, majd egy másik lábas aljába szépen egymás mellé leraktam. Felöntöttem a fűszeres abálólével, még szórtam a tetejére fokhagymadarabkákat, és megszórtam újra a fűszerekkel és 25 perc alatt puhára főztem.
A legkisebb tepsimet kiolajoztam, meghintettem zsemlemorzsával, és egyenként húscsipesszel átemeltem a tepsire egymás mellé a kis batyukat, muszáj megjegyeznem annyira kis édes bucisak voltak. Nagyon tetszettek. Bőven kanalaztam rá tejfölt, elsimítottam és megszórtam rengeteg reszelt sajttal.
230 fokos forró sütőben kb. félóra alatt pirosra sütöttem.
Jó ízes, fűszeres lett, el tudok még képzelni hozzá vagy fokhagymaszószt vagy kaporszószt, valamelyiket el is készítem majd hozzá holnapra.
Valamint ropogósra sütött szalonna-taréjokat is, mindegyiknek felet-felet a tetejére és meglocsolgatva a finom sült szalonnazsírral. Hmmm.
Érdemes volt variálgatni mert finom lett.
A lehántás után ennyi maradt meg, ebből készült kelkáposztafőzelék újkrumplival, sonkakockákkal, jó fokhagymásan, köményesen ez is, és természetesen pirospaprikásan berántva, mert így szeretem.

édes kis bucikák lettek, mindegyik két falatnyi...



Jó sok 20%-os tejföl és rengeteg reszelt trappista ment rá...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése