a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. február 14., hétfő

Cukkini rakottas



Jó zöldséges, sok sajtos, rakott egytál kerekedett ki ebédre ma.

1 csirkemell filé, kockázva
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 db zsenge cukkini
20 dkg gomba
3-4 db burgonya
1 vöröshagyma
só, bors, tavaszi sültcsirke fűszerkeverék
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej a besamelhez
reszelt sajt rengeteg




A csirkemellet miután felkockáztam, jól befűszereztem a tavaszi sültcsirke fűszerkeverékkel és hagytam állni.
Fél óra elteltével kevés olajon, piros ropgósra átsütöttem.
A burgonyát héjjában puhára főztem, majd tisztítás után karikára vágtam. A cukkinit is felkarikáztam és lobogó, forró, sós vízben 1-2 percig előpároltam, majd leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem.
A vöröshagymát felkockáztam, megdinszteltem, majd a vékony szeletkékre aprított gombát hozzáadva zsírjára sütöttem, sóztam, borsoztam.
Egy kivajazott nagy edény aljába elterítettem burgonyakarikákat, erre terítettem a pirított gombát, majd a csirkemell kockákat, ennek a tetejére halmoztam a cukkinit, amit elvegyítettem a fokhagyma szeletkékkel.
Elkészítettem a besamelt, a vajon átkavartam a lisztet, pirulnia nem szabad, majd ráöntöttem a tejet és sűrűre főztem, sóztam, borsoztam, egy maréknyi reszelt sajtot is beleolvasztottam és végül ráöntöttem a rakottasra szépen egyenletesen az egészet. Szeretem a besamellel készült ételeket, mert bársonyos, selymes állagú lesz tőle minden zöldség vagy húsétel.
Tetejére nagyon sok sajtot reszeltem, és jó forró sütőben addig sütöttem amíg a sajt a tetején piros ropogósra nem sült.
Jó kiadós lett, a cukkinitől tavaszias ízű és hangulatú, és finom.






9 megjegyzés:

  1. Látom Te is várod már a tavaszt! :) Nagyon finom lehetett. Szoktam én is hasonlót, a klasszikus muszakát. Cukkiniből is, meg padlizsánból is, darált hússal. nagyon szeretjük mi is!

    VálaszTörlés
  2. Jó kis firma vagy, megéred a pénzed, arany szívem! :))))) Én tegyek fel bőjtös kajákat, Te meg ilyen finomságokkal traktálod a Nagyérdeműt?! :))) Büntiből tessék átjönni Matildhoz olajos káposztát enni!:)))

    VálaszTörlés
  3. Duende, nagyon várom a tavaszt és a könnyű zöldséges ételeket, de épp most hózápor van nálunk és hideg, úgy hogy elegem van:-)))
    Majd kipróbálom darálthússal is, úgy még nem készítettem soha:-))))

    Trendo, máris megyek hozzád megnézni, imádom az olajos káposztát, de azért tedd fel a böjtösöket is:-))))

    VálaszTörlés
  4. A káposzta is bőjtös, méghozzá a javából! :) Mivelhogy nem salátakánt, hanem főételnek fogyasztottuk bőjt idején. Most is megenném, csak nem jutok hozzá tökmagolajhoz. Meg hát, ezek a borkősavval savanyított káposzták... :(

    VálaszTörlés
  5. Trendo, tökmagolajért le kell menni Zalaegerszegre, a piacra és ott kapsz, ezt Duendétől tudom, meg kerek répáért is, azt is savanyítják, de csak ott van.
    Hogy nem éri meg senkinek felhozni olykor-olykor valamelyik nagy budapesti piacra belőlük, nem is értem.Biztos kapkodnának érte, legalábbis a bloggerek, akik nézegetik Duende receptjeit, de szerintem más is.
    Ha tudsz egy helyet hol lehet még hozzájutni, szólj légyszi.
    Én a vecsési káposztát szoktam venni a piacon, lehet, hogy borkősavval savanyítják, nem tudom, de azt én szeretem, ízlik.

    VálaszTörlés
  6. Drágáim, innen lehet rendelni: Göcseji extraszűz olajok. Van minden. Dió, mák, mandula, mogyoró és tökmagolaj is. :)

    VálaszTörlés
  7. Duende, de kis cuki vagy, hogy ide írod nekünk, látod itt szerencsétlenkedünk a Trendoval,na majd utána nézek és rendelek, muszáj kipróbálni.
    Nagyon, nagyon köszi,igazán egy tündér vagy:-)))

    VálaszTörlés
  8. :) Nincs mit Anikó! :)
    Ha drágállanád (nem tudom ők mennyiért adják, de utánaérdeklődhetek én is itt a piacon és küldök ha kell valamelyik fajtából, jó?

    VálaszTörlés
  9. Duende, már meg is rendeltem, először kértem termék és árlistát, azonnal küldték, ma reggel pedig megrendeltem, nem tartom drágának, mert ezek különleges olajok, ennyi az ára,meg kell fizetni, mindenképpen kipróbálnám.
    A tökmagé 1 l 3500.- a dió ugyanannyi,
    a mandulából, meg mogyoróolajból kerül 2000.-Ft/2 dl-be. Természetesen + postaköltség.
    Ezeket az olajakat nem locskolja el csak úgy az ember. Mákolajat most nem kértem, de majd azt is kipróbálom egyszer, sütikhez.
    Tetszik az is hogy recepteket is ajánl hozzájuk, az oldalukon.
    Szóval, Duende nagyon-nagyon köszönöm, hogy megadtad az elérhetőségüket, alig várom, hogy kipróbáljam mindegyiket,jövő héten már meg is kapom és persze majd beszámolok róluk a blogon:-))))))

    VálaszTörlés