a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. június 28., kedd

Az én házi krémsajtom




Jaj, ez nagyon finom, és csak most jöttem erre rá. Régóta kellett volna már ilyet készíteni, nem is értem miért tologattam magam előtt, majd... majd...
Két napja mióta készen van, azóta csak kenem és kenem a kenyérszeleteket, és eszem... és eszem...
Az biztos, hogy ezentúl sajátkezűleg készített, ízesített krémsajt lesz itthon a családnak vagy vendégségre.




850 gr, nagy vödör 20% tejföl
450 gr natúr joghurt
nagy tál, szűrő, soha nem használt tiszta új konyharuha, vagy gézdarab, vagy soha nem használt textilpelenka
közepes dunsztosüveg a savónak

A szűrőt kibéleltem a konyharuhával majd a nagy tálra fektettem és beleöntöttem a tejfölt majd a joghurtot. Keverni nem kell, a konyharuha széleit összefogtam és megtekertem a massza felett és úgy hagytam kicsöpögni jó pár órára.
Közben megfőztem az ebédet, tettem-vettem, ezalatt a masszából szépen csöpögött ki a savó, amit időnként egy dunsztosüvegbe átöntöttem. Néha-néha megtekertem a konyharuhát, hogy segítsem a folyamatot.
Délután amikor már nem nagyon volt csepegés és a dunsztos is tele lett /amit lezárva a hűtőbe állítottam, ami majd aranyat ér kelt tészták, kenyerek készítésénél / kibontottam a konyharuhát és a gombóccá összeállt krémsajtot egy tálba borítottam.
Sóztam, belekevertem apróra összemetélt snidlinget, valamint két gerezd új fokhagymát átnyomva.
Jól összekevertem és ment a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.





Bármivel lehet ízesíteni, amire csak gusztusunk támad, el tudom képzelni tavasszal medvehagymával, kaporral, apróra vágott uborkával, vagy csípős chilipehellyel és picire kockázott zöldpaprikával, vagy körözöttként köménnyel, pirospaprikával, vagy rengeteg apróra vágott friss zellerzölddel esetleg lestyánnal elkeverve, retekkel, újhagymával stb.

Mellé pedig érett, édes paradicsomot enni, sokat.





8 megjegyzés:

  1. Jaj, mi is nagyon szeretjük! A variációk száma pedig tényleg végtelen :-)

    VálaszTörlés
  2. Isteni!Én is így készítem már hónapok óta.Próbáltad a savanyú uborkás kapros változatot?

    VálaszTörlés
  3. Lányok, ez valami isteni. Judit vendégségben ettem kapros uborkásat és nagyon finom volt, ízvilágában hasonlít a tzatzikihoz,vagy a tejfölös uborkasalátához, csak sűrűbb és fokhagymát is tanácsos belenyomni, úgy hogy én is fogok bekeverni. Igazából egy nagy vendégeskedésre, egy kerti sütögetős partihoz érdemes szerintem egy nagyobb mennyiséget készíteni és adagokra szétszedni és így bekeverni sokfélét, rögtön leteszteli a sok ember az összeset, amelyekből a legtöbb fogy azok a legjobbak. Úgyis nemsokára szülinapom lesz úgy hogy bedobom:-)))))

    VálaszTörlés
  4. De megkóstolnám! Meddig áll el? A pohárkrémekhez is felhasználható mint a mascarpone? Friss kennyérrel, valószínű én is csak enném szünet nélkül! :) Ügyes vagy nagyon!!! :D

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok díjat kaptál tőlem!
    Megtudod tekinteni az oldalamon.Minden jót neked, és köszönöm a sok remek receptet!

    VálaszTörlés
  6. Barbi,egy hétig biztosan eláll, nem szárad ki, de el is fogy ezalatt bőven, szerintem használható mascarpone helyett, ahogy elkészül ízesítetlenül, isteni krémes, tudod hogy jó tippet adtál????Fogom én is édes krémekhez is keverni, eddig ez eszembe sem jutott, de ugyanolyan állagú, ízű mint a mascarpone.
    Nem én vagyok az ügyes, hanem Duende, aki mellesleg nagyon hiányzik és Mézigörl akiknek a blogján láttam amikor elkészítették:-)))


    Betty nagyon köszönöm, kedves vagy hogy gondoltál rám, máris megyek hozzád:-)))))

    VálaszTörlés