a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. június 23., csütörtök

Jéghideg eperleves és főtt kukorica


Iszonyú a hőség ma megint, tegnap is az volt, pedig milyen kellemes volt múlt vasárnap a hőmérséklet.
Hogy miért nem tud állandóan-egyenletesen 25 fok körül lenni a napi legmagasabb, jó kérdés, én akkor érezném a legjobban magam, persze a napimádók, fürdőzők, nyaralók megőrülnének attól, mert a vizek nem tudnának felmelegedni erre a pocsolyamelegre, ami most van. Bár délutánra ígérik a hidegfrontot, nyilván egy kicsit felfrissül majd minden. Azért tornádót és jégesőt nem szeretnék.

Na de ilyenkor is kell valamit enni.


Eperleves
1 kg eper, mosva, tisztítva
2,5 l víz
szegfűszeg, szegfűbors, fahéj
cukor
1 cs. oetker vaníliapudingpor vagy tejszínpudingpor

A vizet felforraltam a cukorral és a fűszerekkel és 10 percig főztem, hogy minden fűszerdarabka jól kiadja az aromáját.
Én egyébként mindig így készítem az összes gyümölcslevest, mártást, szószt, így nem kerül a szájba a fűszerekből, nem mindenki szereti ugyanis.
Egy másik fazékba beleszórtam az egészben hagyott epreket, rászűrtem a forró fűszeres vizet, a fűszereket kidobtam és visszatettem a tűzre. Míg arra vártam, hogy felforrjon újra, kikevertem a leírás szerint a pudingport, csak nem tejjel most, hanem vízzel, amikor végre forrt egyet akkor besűrítettem az eperlevest, és el is zártam alatta a tüzet. A gyümölcsnek egészben kell maradnia, nem szeretem szétfőve, ez ugyebár nem lekvár.
Szándékosan nem használtam most sem tejet, sem tejszínt, mivel elég nagy mennyiséget készítettem, így ebben a hőségben jobban eláll több napig a hűtőben, nyugodtan lehet kanalazni belőle, nem kell azon izgulni, hátha már megsavanyodott. Jól behűtöttem.

Tálaláskor tettem a tányér közepébe tejszínhabpamacsot mindenkinek.
Nagyon finom, jéghideg, eperillatú finomság lett.
Másodiknak a finom zsenge, főtt, csemegekukorica is telitalálat volt, amit tudjuk nem kell sokáig főzni, tisztítás után odatenni annyi vízben amennyi bőven ellepi és forrástól számítva 20 perc főzés szükségeltetik és kész is. Jó alaposan megsózva még azonmód forrón imádom a legjobban, de hidegen is persze.


Most virágzik a kertemben ez a csodaszép liliomfajta.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tűnik, azt hiszem ha leszedem a maradék epremet ilyet készítek belőle.

    VálaszTörlés
  2. Hőségben a legjobb hűsítő, a férjem nem rajong a gyümölcslevesekért, de most 2 tányérral megevett, mert jó hideg:-))))Én viszont minden formában- minden gyümölccsel, tejszínesen, anélkül - szeretem, télen is készítem, csak akkor melegen esszük:-))))))

    VálaszTörlés