a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 23., kedd

Egy igazán hűsítő ital





Az egész közel-keleten isszák ezt a rendkívül egyszerű, hűsítő italt.
Libanonban iráni joghurtnak nevezik, lehet máshol is ez a neve, de lehet van saját elnevezése országonként.

Kell hozzá egy nagy vizes kancsó, két nagy pohár joghurt /de jó a kefír is, én most azzal készítettem azon egyszerű oknál fogva, hogy már nem volt nagy natúr joghurt az üzletben csak kefír/, só, víz és egy keverőkanál. Ja, és jó sok jégkocka, úgy egy-két maroknyi.

Jelen esetben a kefíreket beleöntöttem a kancsóba, a kefíres/joghurtos poharat feltöltöttem annyi hideg vízzel, amennyi kefír/joghurt állt benne és azt is hozzáöntöttem /kétszer/, nagyon alaposan elkevertem, sóztam - épp csak kiérződjön a só, szóval óvatosan, nem szabad elsózni !!! - beletettem a rengeteg jégkockát és be a hűtőbe. Azonnal is lehet inni, de egész napra el vagyok látva a hideg jó hűsítő itallal.
Ilyen hőségben nálunk, naponta két kancsónyi fogy el.
Nem ismerek ettől hűsítőbb italt, órákig renben tartja az ember gyomrát, csökkentve a hőérzetet.

Mindenkinek szívből ajánlom, annak is aki bírja, annak meg pláne nagyon aki nem bírja a meleget.





16 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, imádom a joghurtot, biztosan hűsítő ital. Kánikulában mindig készítek joghurtot, nagyon hűsítő tud lenni.

    VálaszTörlés
  2. Anikó, ez szuper! Ilyet fogok készíteni. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik! Ki is fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  4. Petra,Ami, ízleni fog, ez tuti:-))))

    VálaszTörlés
  5. Szuper finom:) Már ittam ilyet, tényleg isteni hűsítő.

    VálaszTörlés
  6. :))) Képzeld, pont ilyen van nálam is itthon a hűtőben!!!! Csak én kultúrából készítettem (lehet kimérve kapni nálunk). :) Imádom.

    VálaszTörlés
  7. Duende, mi az a kultúra? Már máskor is emlegetted, gyerekkorod kedvenceként, de én így soha nem hallottam róla.
    Igaz milyen finom hűsítő így elkészítve????
    És olyan pofon egyszerű.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finomnak tűnik, én is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  9. Más néven vajkultúra vagy más néven író. A vajkészítés mellékterméke, jó sűrű, krémes és savanykás. Én még jobban szeretem, mint a joghurtot vagy kefírt. Nálunk olyan helyeken lehet kapni, ahol kimért tejet, tejfölt árulnak. Litere 300 Ft.

    VálaszTörlés
  10. Hallottam róla, de még sosem ittam, ideje lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  11. Kati, feltétlen próbáld ki, hőségben isteni hűsítő:-))))


    Duende, most jöttem rá, hogy én még életemben nem láttam írót, hallani hallottam róla, de én azt hittem mostanáig, hogy az író kicsit zavaros, tejes víz-szerű, majdnem átlátszó, de még sem, savanykás ital, ami az aludttej alján képződik, ha kicsit "túlalszik".Egyszer vettem közértben, zacskós félliteres kiszerelésben, de olyan volt mint amilyennek leírtam, vízszerűen híg, finom volt úgy is, de a javát leszedték gondolom.
    De mondod, hogy sűrű és krémes és savanykás, azt hallottam nagyon-nagyon egészséges, ha hozzájutsz csak azt idd, elhiszem jobban szereted:-))))
    Másodszorra vettem teljes tejet és belekevertem egy doboz kaukázusit, ami élőkultúrás, így lett joghurtom, most ezt sóztam és isszuk, végül is így is hozzá lehet jutni, megőrülök ebben a hőségben, iszonyú idő van:-))))

    VálaszTörlés
  12. Valóban, amit nálunk lehet kapni, az még sűrűbb, mint az átlagos joghurt és krémesebb. Eszméletlen finom. Ha találsz valahol a környéketeken kimérve, kóstold majd meg.
    A legjobb és legolcsóbb így a joghurt! :) Néha én is készítek így, mikor eszembe jut. Általában elfelejtem, és mikor kéne j sok, akkor jövök rá, hogy előbb kellett volna gondolnom rá. De szerencsére nekem itt a kultúra. :)

    VálaszTörlés
  13. Duende, te még ilyen környéket nem láttál, itt nincs ilyesmi, a városi piac is három asztalból áll, vagyis semmi különös, de van egy tyúkfarm, ahonnan a friss tojást hozatom hetente, majd attól megkérdem tud-e tejgazdaságról, mert ott biztos hozzá lehet jutni íróhoz, ill. a gyerekeimet mozgósítom, hogy Pesten a Csarnokban, meg egyéb nagy helyen nézzenek körül, mert ott mindent lehet kapni elvileg, hát meglátom. Addig is teljes tejből fogom készíteni a joghurtot, tejföl csöpögtetéssel meg a sajtot, mert én ezeket a vizes sajtokat szeretem befűszerezve igazán, páldául a juhsajtot, azért megőrülök zöldhagymával, paradicsommal a legjobb, legfinomabb étek a világon:-)))))
    Te meg idd ezt a kultúrát feltétlenül naponta és 100 évig fogsz élni, komolyan:-))))))

    VálaszTörlés