a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 3., szerda

Méregerős chilis olaj



Kaptam 10-15 db jó erős kicsi chilipaprikát, hirtelen ennél jobb eltevés nem jutott az eszembe.
Felkarikáztam az összeset, bele egy üvegbe és felöntöttem jóféle napraforgóolajjal.
Jó lesz ez húsok sütögetésénél, vagy majd télen, ha erősíteni kell valamilyen ételt.
Nagyon szeretem a jó csípős, erős ételeket egyébként is, de ha náthás vagyok akkor kötelezően, gyógyszerként alkalmazom. Garantáltan rendbe is tesz.
A magyar cseresznyepaprikának sincs párja, az is csodafinom, különösen ecetesen szeretem téli reggeleken szalonnakockák, kolbászkarikák mellé, puha bélű, ropogós héjjú kenyérrel.
A sima füstölt kenyérszalonnához vagy az angolszalonnához, mert ezek a kedvenceim.
A lecsó is csípősen jó, mindig teszek bele kerek bogyiszlói almapaprikát egyet-kettőt.
Meg mindenbe, ami csak megkívánja.



9 megjegyzés:

  1. :)) Egyformák vagyunk... Én is csilipaprika-függő vagyok. Imádom. :) Le is kéne szüretelnem az ablakomban a kis paprikabokromat... Már szép pirosak.
    Gyönyörű ez a fűszer-olaj, ajándékba is csodás lenne!
    Már eltettem a télrevaló savanyúságok nagyját: mini vöröshagymákat, uborkát, káposztával töltött paprikát. Még hátravan az almapaprika, kis zöld dinnye és a kimaradhatatlan cseresznyepaprika. Én is odavagyok érte, a kedvencem. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, sok mindenben azonos az ízlésünk, én is észrevettem, imádom az erős ételeket - finomak lehetnek a savanyúságaid, nem teszed fel őket a blogra? -különösen a cseresznyepaprikát, a káposztával töltött paprikát szeretem, az ecetes sárga almapaprikát, és a csípős vegyes vágottat is, bár szinte mindegyik ecetes savanyúságot szeretem, a csemegét nem annyira, érdekes amennyire édesszájú vagyok de savanyúságban nem:-))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem én is a csípőset.Biztos jó lesz télire neked amit eltettél! Általában az ilyen nagyon csípős paprikát van egy régi kávé darálóm és azon szoktam ledarálni ehhez előtte jól kiszárítom a paprikát. Még az elmúlt éviből is van, kis mustáros üvegben tárolom.Levesbe, pörköltbe vagy egyéb ételbe szoktam használni!

    VálaszTörlés
  4. Éva, én nem szoktam eltenni ilyet, általában veszem az "erős pistát" aztán azzal erősítek mindent, de most hogy ezt kaptam, gondoltam kipróbálom olajban, gondolom jó lesz majd télen. Jó ötlet a kiszárítás-darálós módszer is, az is eláll száz évig is:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Anikó, már fenn vannak a receptek a blogon, házi savanyúságok néven. Pontosabban: mindenhez ugyan azt a lét használom, csak a fűszerezés más kicsit.
    A házi savanyúságokat a legegyszerűbb eltenni, sokkal egyszerűbb, mint pl. a lekvárokat, befőtteket. És nálunk sok fogy télen, ezért mindig teszek el. A piacon lehet kapni kimérve, de arany árban van, és nem is ízlik az ízesítése, meg mind nagyon édes, agyoncukrozott - szóval nem a szájam íze szerint való.
    A vegyesvágott pedig csalamádé néven van fönn.
    Sőt, az erős pistát is megtalálod, mert azt is én szoktam eltenni, még a két évvel ezelőtti készletemből élek, de idén megint kell csinálnom, azt pedig "házi erős pista" néven találod. Finom a bolti is, szeretem, de gumiarábikum van benne, aminek nincs helye benne...
    Nálunk a piacon augusztus közepe-vége felétől lehet venni ilyen apró csilit is, meg cseresznyepaprikát is kilóra. Meg pritamin és kápiapaprikát is, imádom őket. Olyan 400-500 forint kilója. Ebből az apró csiliből mindig veszek körülbelül 1 kilónyit, aztán a száránál felfűzöm - a konyhában felakasztom és szépen megszárad, mert a konyhám északi, nem éri közvetlen napfény, de szellős. Ezen kívül szoktam venni még pluszban savanyúnak való cseresznyepaprikát.
    Most van egy új tervem a csilivel, majd meglátjuk....
    És ilyen olajat én is fogok készíteni, remek ötlet Anikó és annyira mutatós!

    VálaszTörlés
  6. Duende, majd szétnézek akkor ott is, én még soha nem tettem el savanyúságot, mindig a piacon veszem, amit éppen megkívánok, egyszer daráltam le 2-3 kg paradicsompaprikát, meg rendes zöldpaprikát és sóban tettem el, az isteni volt levesekbe, pörköltekbe. Lehet megint nekiállok majd augusztus végén, mert akkor a legjobb állítólag a paprika.
    Igazából petrezselymet is így kéne ledarálni és sóban eltenni, a nagymamám mindig ezt csinálta, egész más íze van a leveseknek tőle, én ugye fagyasztom a zellerzölddel együtt, de gondoltam valamennyit így is kéne eltenni:-)))

    VálaszTörlés
  7. Kíváncsi vagyok az új tervedre a chilivel:-))))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó ötlet! :) Tetszik

    VálaszTörlés