a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. január 18., péntek

Magyaros krumplileves és habos mákos guba...finom és kényeztető ebéd ebben a hóhelyzetben....


....ami ránk is fért.
Most már tudom milyen érzés amikor megszűnik a külvilág, nem lehet közlekedni, félméteres a hó és csak szakad...szakad...két napja megállás nélkül.
Csend van. Hóhelyzet van.
A kapuzár befagyva, kulcsot nem lehet elfordítani, pedig a járdát is tisztítani kéne.
Még jó, hogy van jégoldó spray amivel végre ki tudjuk nyitni a kaput.
Hiába lapátolunk, félóra múlva mintha semmi sem történt volna, ugyanakkora a hó.
Közben a derekam annyira fáj, hogy ordítani szeretnék, a csuklóm bedagadva a lapát emelgetésétől, szóval én egy ványadt városi vagyok aki nem bírja a fizikai munkát. Hát nem.
Amíg fényképeztem a kertet és a kutyusokat, leesett a szemüvegem a zsinórról amivel a nyakamba szoktam akasztani, észre sem vettem, csak később, már bent a melegben, amikor olvasni szerettem volna, na pánik ezerrel, vissza a hóba, centiméterenként tapogattuk végig azokat a helyeket ahol álltam egy-egy kép készítésénél, ahol a csizmám nyomot hagyott, sehol semmi, "na majd tavasszal meglesz, ha elolvad ez a sok hó" -derítette a kedvemet életem párja. Több mint félórás keresgélés, kotrás után egyszer csak előkerült, mit mondjak óriási volt a megkönnyebbülésem, mert nélküle az égvilágon semmit nem tudok elolvasni, hacsak nem félméteresek a betűk. Szóval kezd elegem lenni kissé a vidéki élet "szépségeiből".
Falatka sem látszik ki a hóból, ha kimegy.
A képek kissé csalókák, mert a fényképezés óta dupla a hómennyiség a fákon, bokrokon.
Nahát ezek után ugyancsak megérdemeltünk egy finom, kalóriadús ebédet.






Magyaros krumplileves


Ezzel kényeztettem szegény, kimerült, átfagyott, hómunkás páromat, aki két tányérral is evett belőle majd közölte élete legfinomabb levesét ette most.

10 dkg füstölt szalonna kockázva
10 dkg csípős etei kolbász felkarikázva
1 db vöröshagyma kockázva
4 gerezd fokhagyma apróra darabolva
1 kg krumpli kockázva
1 ek. szárított petrezselyem
1 ek. szárított lestyán
2 tojás és annyi liszt amennyit felvesz, apró nokedlinek
1 ek. édes anna paprikakrém
A szalonnát pörcre sütöttem majd mellette a kolbászt is, egy tálba kivettem és félreraktam, a zsírra dobtam a vöröshagymát, megdinszteltem, ment rá a krumpli, a fűszerek, felöntöttem bőven vízzel, amennyi levest szerettem volna és puhára főztem. Közben bekevertem a csipetke/nokedli tésztát és azt is beleszaggattam, 10 perc főzés után kész is volt.
A legvégén visszatettem a levesbe a sült szalonnapörcöket és a sült kolbászkarikákat is.
Egyébként tényleg nagyon finom lett, tányéronként 1 ek.tejfölre tálaltam.





Habos mákos guba




A recept Tücsök Bogár konyhájából van, annyira pofon egyszerű és nagyon finom, köszönet érte.





1 db nagy fonott kalács szeletelve /eredetileg kiflikarikák/

1 l tej
10 dkg cukor
5 tojássárgája
vaníliáscukor
Először a tojássárgákat habosra kevertem a cukrokkal egy mély tálban, majd fokozatosan adtam hozzá a tejet, jól elkevertem.

20 dkg darált mák
10 dkg cukor
egy marék mazsola
1 citrom reszelt héja
Ezeket egy másik tálban összekevertem.

5 tojásfehérje
10 dkg cukor
Kemény habbá vertem a fehérjét cukorral egy harmadik tálban.

Sütőt bekapcsoltam 110 fokra, alsó-felső sütésre.
Egy nagy sütőtál alját kiraktam a kalácsszeletekkel, meglocsoltam a tojásos tej felével, erre szórtam a cukros, mazsolás, mák felét majd rácsorgattam két ek. mézzet, erre megint kalácsréteg következett, ezt is megöntöztem a maradék tejjel majd megszórtam a maradék mákkal, majd szintén két kanálnyi méz lett rácsorgatva. Az egész tetejére kentem a cukros tojáshabot, amit egy villával kicsit felkócoltam-felborzoltam és ment a sütőbe, ahol 1 órát sült szépen lassan, alacsony hőfokon.
Ezalatt a kalács magába szívja a tejet, a tojáshab pedig megszínesedik, kívül ropogós, belül selymesen puha lesz.

Aki ismeri, és ki nem, a mákos gubát, az tudja, hogy finom, laktató, minden édességigényt bőven kielégítő desszert.
Fogyókúrázók tartózkodjanak tőle, mert egy kalóriabomba, de a mi esetünkben ez senkit nem érdekelt, pláne nem több órás hólapátolás után. Külön kellett is a kalória és energia.
Asszem ma éjjel jól fogok aludni.







12 megjegyzés:

  1. Huuu, de atom bomba lennek ha mind ezt be vagnam ... Hajjaj, nagyon de nagyon meg kivantam ! :) Imadom a makos dolgokat, sajno itt kint nem nagyon eszik a makot, persze hogy lehet venni, de azt a kicsit presszo daralot nem.. Azaz lehet - de meg nem vettem :) Egy jo kis makos nudli lekvarral !

    VálaszTörlés
  2. Petra nemcsak kávédarálóban lehet ledarálni a mákot vagy a diót, hanem késes robotban is, tehát ha van olyan háztartási robotod aminek késes a forgatója, tökéletesen ledarálja, csak mindig kristálycukorral együtt daráld, tehát 2 adag mákhoz 1 adag kristálycukor, akkor nem ragad bele, könnyen ki tudod tálba szórni. Próbáld ki és egyétek a mákos dolgokat, mert finom és egészséges. Puszillak:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Óóó micsoda mennyei ebéd!!!
    Amióta el vagyunk zárva a hótól, mi csak eszünk-eszünk, mintha muszáj lenne! Sajnos zöldségem nincs így már hiányzik egy jó kis leves, már gondolkoztam rajta, hogy tojásos rántott levest készítek. :)
    Nálunk még ma sem járnak a buszok, sajnos Esztit nem tudtuk eljuttatni a központi felvételire!
    Tegnap már telefonon beszéltem az iskolával, és biztosítottak róla minket, hogy jövő csütörtökön a pótfelvételin megírhatják azok a gyerekek is akik az időjárási viszontagságok miatt nem tudtak megjelenni.
    A hólapátolás minket is megvisel, mert ízig-vérig városi "puhányok" vagyunk.
    Főleg Apa lapátol, már izomláza van. Rengeteg havat kell arrébb pakolni, de gondolom ez a fotókon látszik. :))
    Ma már nem esik és nem is fúj a szél, de, ha arra gondolok, hogy ezek a méteres hófalak elolvadnak, akkor sírni tudnék, mert olyan sártenger lesz, hogy be sem tudunk járni az udvarra. :(
    Bízom benne, hogy meleg és szeles idő jön, hogy gyorsan párologjon a latyak!
    Kitartás nekünk Anikó, lassan itt a tavasz! :)
    Puszi!

    VálaszTörlés
  4. De nagyon jó ebéd, imádom a mákot, az egészet be tudnám falni egyedül:) Szép a hó, szerintem a tél így szép, de én már mgszoktam. Míg nem volt hótakarító gépünk, bizony órákat szenvedtünk, mióta van, már gyerekjáték, de itt nálunk a hó mindennapos és legalább 5-6 hónap, pedig nem is vagyunk északon. Viszont itt annyira felkészültek, ahogy esik a hó ,már jön is a hókotró, még sosem volt olyan, hogy az utak járhatatlanok lennének, iskola sem maradt még el. Régebben nem szerettem a havat, most megpróbálom élvezni a szépségét:)

    VálaszTörlés
  5. Barbikám látod nálunk is ez van, nekem van ugyan mindenem itthon, de mégis ez a krumplileves valami isteni volt, meg a guba is, de finom a tojásos leves is, csak főzz olyat, jó sok tojással és süss mellé valami egyszerű finomat.
    Sajnálom a kislányodat, gondolom szeretne már túl lenni rajta, ami biztosan sikerülni fog, csak hát nem elég a stressz a felvételi miatt, és még el sem tud menni rá.
    Itt az utak járhatóak éjjel jönnek a hókotrók és pucolják végig a busz útvonalát, de a többi utca az annyi, ott áll a hó. Sártenger lesz az biztos, de hol van még a tavasz, még a februárt is túl kell élni, csak utána reménykedhetünk.
    Annyira fáj mindenem a lapátolástól, az éjjel minden fordulásomnál nyögtem ezerrel, ahogy mondod puhány városiak vagyunk, nálunk is a férjem viszi az oroszlánrészt a munkában, szegény neki is izomláza van, én csak segítettem egy kicsit, de kész is vagyok.
    Pihenjetek sokat, egyetek, aludjatok, nézzetek filmeket, mi is mondtuk, hogy ezen a hétvégén ki sem dugjuk az orrunkat, csak annyira amíg az állatok esznek. Sok-sok puszi:-))))))

    Trollanyu igen, szép a hó, szeretem a telet én is, fázni nem szeretek már annyira, de Mo-n amikor leesik egy jelentős adag, megáll az élet, pedig azt állítják felkészültek mindenre, de ez nem igaz, pláne ha viharos szél van, mint most is a Dunántúlon, falvakat zár el a hótorlasz a külvilágtól, napokig nem jár semmi, gyerekek nem tudnak iskolába, vagy mint a Barbiék kislánya felvételire menni, a felnőttek dolgozni, tiszta cirkusz van. A Budapest-Tatabánya-Győr vonalon még a vonatok sem tudnak közlekedni.Ott nálatok nem fúj viharos szél, nincsenek hótorlaszok, nem fagynak be a vasúti váltók?????? Mert itt ez van félméteres hóesésnél:-))))

    VálaszTörlés
  6. Anikó nagyon jót nevettem a bejegyzéseden, annak ellenére, hogy átéreztem a problémád ezzel a fránya hóval, de olyan jól adtad elő, hogy nekem nagyon tetszett.
    Na majd csak átvészelitek Ti is meg mindenki. Itt nálunk Budán is van kb. 10-15 cm-es hó, és itt a hegyen, meredek lejtős az utcánk, hol lefele, hol, fölfele kell menni. Tehát ma elég síkos az utca, életveszélyes közlekedni. Nekem szerencsém van, mert minden ami kell van itthon és amúgy is többnyire a férjem vásárol be, különösen télen, persze leírom, hogy miket vásároljon. Nagyon ügyes, érti a dolgát.
    Bizony hol van még a tavasz, de a január a legutálatosabb hónap.

    VálaszTörlés
  7. A levesedről, gubádról nem is írtam pedig isteni finom lehetett. Mi is szeretjük. És tényleg Rátok fért ez a finom kalóriabomba.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon melengető ebédet főztél, az egyik kedvencem. Igazán nagy hó van nálatok. Nálunk tegnap kb. 2 centi esett, de mindjárt el is olvadt. Ma reggelre volt egy kis fagy, de jóformán minden elolvadt, verőfényes napfény van, az utak szárazak, a háztetők leolvadtak. Nálunk kellemes, kora-tavaszi idő van.

    VálaszTörlés
  9. Lívia titeket hoztalak fel példának tegnap amikor minden mozdulatra vonyítottunk, úgy fájt mindenünk, izomlázunk van, mondtam is a férjemnek, hogy ezt akarod majd 70 évesen is csinálni, és amilyen csökönyös ezt akarja, jött a nyári példákkal, de akkor ilyen meg olyan isteni, és télen meg majd téli álmot alszunk mint a medvék. No tudod majd,ha elmúlik ez a sok fájás megint optimistán nézek előre.
    Én is mindennel spájzolva vagyok szerencsére, akár egy hétig sem kell semmiért elmenni, és nálunk is a férjem a fő vásárló, én is megírom a listát és szépen megvesz mindent, gondolhatod rajtunk kívül az állatoknak is sok kaja kell, de általában egy havi adagot szoktunk bekészíteni, pláne a téli hónapokra, mert ezek időjárásilag kiszámíthatatlanok, alig várom, hogy ez a hosszú január elmenjen, aztán majd csak eltelik a február is, ezt a kettőt nem szeretem, márciustól már klassz lesz minden, még akkor is ha hideg és esős lesz.
    Hát csak vigyázz a lejtős utcátokkal, el ne ess, ha el kell menned valahová, mert egy esés a mi korunkban már életveszélyes:-))))))


    Marika te nagyon jó helyen laksz, ha ott nincs hó, mert már elolvadt és kora tavaszias az idő, nem az itáliai Toszkánában vagy a francia Provence-ben élsz véletlenül, mert akkor megyek látogatóba, bár igazából ott szeretnék élni örökre, képzeld mi lesz itt nálunk, ha megkezdődik az olvadás, sártenger lesz az egész Dunántúl. Marikám élvezd a napsütést, bár ma már nálunk is megmutatta magát a nap egy kicsit, de hideg van:-))))))

    VálaszTörlés
  10. Én is Dunántúli vagyok, Pécstől 5 km-re Pellérden lakom. Volt olyan évünk, hogy a Mecseken és Pécsett járhatatlanok voltak az utak, nálunk egy pihe sem esett, pedig csak pár kilométer.

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű az udvarotok!! ...és csodás az ebéd összeállítás! :)
    Nálunk nincs ekkora hó. Tegnap reggelre lett egy kevés, persze ma is esik, de ez épp elég arra, hogy a kisfiammal és Apával szánkózni tudjunk. :)

    VálaszTörlés
  12. Marika biztosan a Mecsek működik "vízválasztóként", én is észrevettem, hogy mi is mivel itt mi a Gerecse tövében vagyunk és ez a Bakony-Vértes-Gerecse vonal része, egész más időjárás van az egyik oldalán, mint a másikon, mi a nyugati oldalon vagyunk ezért volt itt hóhelyzet,és Budapest meg a keleti oldalon már, ahol alig volt valami. Ennyit számítanak a hegyek. Akkor ti is szép helyen laktok és mivel jó délen, hamarabb jön a tavasz is, hamarabb van meleg:-)))))

    Gabikám itt már túl sok is volt a jóból, pedig szeretem a havat, de elég volt erre a télre:-))))

    VálaszTörlés