a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2017. február 1., szerda

Gyermekkorom legszebb és legfinomabb téli vacsoráinak egyike...

Gyermekkorom isteni téli vacsorája volt, amikor a téli szünetben, vagy a szénszünetben /az én időmben még olyan is volt, nagyon kemény hideg, fagyos teleken/ a nagymamáméknál teleltünk és édes-drága nagyikám gyakran készítette vacsira. Elmondhatatlanul szeretem.
Utána forró, citromos vagy rumos teát kaptunk, persze iciri-piciri adag rummal nekünk gyerekeknek, de ettől olyan felnőttes volt az egész. Vacsora után aztán bedugtak minket a jó meleg dunnák alá aludni, de már az ágyban még elalvás előtt meghallgathattuk az esti mesét a rádióból.
Máig emlékszem a mesemondó meleg, barátságos hangjára, a cserépkályhában lobogó tűz látványára, annyira békés, megnyugtató volt mindez elalvás előtt.
Hozzávalók: 
2-3 db nagyobb krumpli/fő
vaj
olaj
só, bors
A krumplikat héjastól nagyon megsikálom majd innentől kétféle módon is lehet készíteni, mindkettő nagyon finom, szinte nincs is különbség köztük:
1./ héjában sós vízben puhára főzöm  vagy
2./ héjában sütőben, tepsibe téve puhára sütöm

1./ A főttet leszűröm, gyorsan lehántom a héját és úgy egészben hagyva a krumplikat serpenyőbe teszem, krumplitörővel mindegyiket kicsit megnyomom, csak annyira, hogy megrepedjenek és aláöntött olajon piros-ropogósra átsütöm, időnként lapáttal átforgatva óvatosan, nagyon ne essen szét, és vajdarabokat szórok mindegyikre, a végére beleszivárog a krumpli krémes belsejébe a vaj és az olaj is és tálalom.
2./ A sültet tányérokra helyezem, középen késsel felhasítom a héját, van, hogy azzal a lendülettel le is húzom illetve kifordítom belőle a krumplit is, belevágok mindegyik krumpliba, majd a résbe vajdarabokat teszek, nem keveset, ami aztán ott a forróságban olvadni kezd.
Mindkettőnél sózom borsozom és a téli salátával együtt tálalom.
A legfinomabb ételek között tartom számon.
Kizárt, hogy valaha is megunnám ezt az ételt.
Téli saláta...  szándékosan nem írok mennyiséget, mert bármennyiből lehet, attól függően hányan esznek belőle, én általában egy evésnyi adagot 2 főre, fél kg savanyúkáposztából és 1 nagy fej vöröshagymával készítem.
Hozzávalók:
savanyúkáposzta
vöröshagyma
só, bors
olaj   /lehet tökmagolaj is, csodafinommá teszi/
pirospaprika 1 teáskanálnyi

Először a pucolt hagymát félbevágom és hajszálvékony félkarikákat szelek belőle majd tálba szórom, jól megsózom. A savanyúkáposztát is megvagdalom keresztben-hosszában, ne legyenek hosszú szálak benne és a hagymához keverem, meghintem őrölt borssal és kevés pirospaprikával, ugyanis nem az a cél, hogy nagyon paprikás legyen, hanem csak szép színe, és végül bőven megcsöpögtetem olajjal, ami lehet olíva is meg napraforgó is. Jól átforgatom, ha szükséges még sózom és hűvös helyre teszem összeérni legalább 2-3 órára.
Olyan fenségesen finom, hogy most az egészséges voltáról szót se ejtsek, egyszerűen nem tudok betelni vele, vödörszámra tudom enni ilyenkor télen például ehhez a vajas krumplihoz, vagy sült hurkához-kolbászhoz, de bármihez nagyon finom amihez savanyúság illik.

4 megjegyzés:

  1. Hát ez isteni, Anikó! :) A sültnek a héját sem húznám le, hiszen ha az meg van sikálva becsületesen, lehet enni héjastól. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom Alíz, nem is szoktam úgy amúgy, de most a sikálás ellenére valahogy nem volt szimpatikus és ezért húztam le, amúgy csodásan finom volt, jó sokat megettünk :-)

      Törlés
  2. Itt az idő egy kis sült krumplihoz! :-)
    Nálunk sütőben sül, milyen egyszerű és milyen finom ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipike nálam hol így készül hol úgy, most inkább a főzést választottam, bár utána egy serpenyőben ugyanúgy lepirítottam, isteni volt, jó sokat megettünk :-)

      Törlés