a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2017. február 28., kedd

Szegényesnek mondott ámde nagyon finom paraszti étel



Már nagyon régóta készülök ennek a kétfogásos, végtelenül egyszerű és olcsó ételnek az elkészítésével, Izőrzők valamelyik részénél láttam, meg itt ott a neten is olykor.
Ez az étel is bizonyítja a hajdan volt háziasszonyok csodálatos praktikusságát, amin csak ámulni tudok, és nem mellesleg nagyon finom, ízes étel, amit már látvány alapján is sejtettem.
Az én paraszti gyomromnak mindenképpen.
Zöldséges bablé sok csipetkével és babpüré kolbászos pirított hagymával
Hozzávalók:
20-25 dkg tarkabab
2 db vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
0,5 l füstölt csülök leve és víz
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis db zeller
só, bors, 3 babérlevél, 2 tk. borsikafű, 3 tk. lestyán
2 tojás a csipetkéhez vagy galuskához
liszt, zsír, pirospaprika
1 db hegyes erős paprika
Bablé:
A babot előző este beáztattam, majd másnap leöblítve fazékba szórtam, ment hozzá a babérlevél meg a többi fűszer, meg az erős paprika és egy vöröshagyma valamint a füstölt lé, de szükséges volt hideg vízzel is kiegészíteni. Felforraltam és puhára főztem a babot. Közben megpucoltam a zöldségeket.
Egy másik fazékban fokhagymás pirospaprikás rántást készítettem és felöntöttem a bab főzőlevével, ment bele az összes zöldség és ezeket is puhára főztem.
Közben, míg a zöldség is főtt, bekevertem a 2 tojást liszttel a csipetkéhez, azért kell a 2 tojás, hogy jó sok legyen belőle a levesben, de aztán végül inkább mokkáskanállal galukákat szaggattam a levesbe a végén. Ezzel sem rossz, de a jó kemény csipetke jobban illik hozzá, legközelebb mindenképp azzal lesz.
Babpüré:
A leszűrt babszemeket azonnal, forrón áttörtem egy tálban, majd egy kislábasban 1 ek. zsírt forrósítottam és belekevertem a pürét, sóztam, borsoztam és a zsírral jól összeforgatva kicsit összesütöttem.
Feltét a püréhez:
1 nagy vöröshagymát szálasra vágtam, jóféle házikolbászt felkarikáztam és megint csak 1 ek. zsíron összepirítottam.
Lehet úgyis, hogy a hagymát karikákra vágva, szétszedve, lisztbe forgatva rössre sütve tálalni a babpürén, de úgyis láttam, hogy lilahagyma nyersen felkarikázva és sózva volt az egyszerű feltét.
Mindegy melyik, egyik finomabb, mint a másik.


8 megjegyzés:

  1. Én nem nevezném szegényesnek. Mindkettő nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Endre ezt az ételt Szatmár falujaiban ették a szegény parasztcsaládok, babot, zöldséget, hagymát megtermelték, akadt egy kis kolbász is a disznóölésekből, így találták ki ezt a végtelenül egyszerű és mégis laktató ételt, ezért neveztem szegényesnek. Nagyon finom, nyugodtan próbáld ki egy kis adaggal, szerintem ízleni fog :-)

    VálaszTörlés
  3. Mennyei lehet. A leves is, és hát a babpüréért odavagyok. Isteni étel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, szuper volt, nagyon finom, többször is fogom készíteni, komplett kétfogásos ebéd volt 2 napra :-)

      Törlés
  4. Mifelénk /Szatmáron / a levest zsidó paszulynak hívták , azért mert elég kóser volt , semmi hús se füstölt se másmilyen nem főtt beléje , a babpüré neve pedig törtpaszuly és hogy kóser legyen csak sült hagymával ették .

    VálaszTörlés
  5. Valamelyik szatmári ízőrzőknél láttam először, azután láttam az Őrségben is készíteni, és valósággal beleszerettem ebbe az ételbe, nagyon ízlik :-) És igen, csak sült hagymával láttam, a kolbászt már én találtam ki hozzá :-)

    VálaszTörlés