a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 21., kedd

Sonkás-sajtos kifli





Ezt a nagyon finom, kelt tésztából készült töltött kiflit, mióta az eszemet tudom, mindig sütötte a családom, már a nagymamám is, az anyukám is, természetesen én is viszem tovább, remélem majd a lányaim is.
Kiflinek nevezzük, bár nem mindig  úgy néz ki, mint egy kifli, néha buci, vagy lepényke formájú, ahogy sikerül. Kiadósabb leves mellé a családnak, ma például palócleves volt, ahhoz készült, vagy vendégségre sör vagy pohár bor mellé, beszélgetéshez szoktam készíteni.
Mindenesetre, aki csak megkóstolta, és evett nálunk ilyet, mindenki emlegeti, újra és újra kérik.
Nem győzöm sütni. Nincs az a mennyiség ami el ne fogyna.

1 dl olaj
2 dl tej, vagy langyos víz
2 dl tejföl
1 ek.só
70 dkg liszt
1 tk.cukor
2 tasak szárított élesztő

30 dkg reszelt sajt, bármilyen, ki mit szeret - lehet benne füstölt is, ízlés szerint, vegyesen
30 dkg füstölt főtt tarja, kis kockára aprítva
őrölt bors, só

1 tojás, felverve, a lekenéshez





 A  hozzávalókat, a fenti sorrend szerint a kenyérsütőgépbe teszem, és a gép bedagasztja és megkeleszti.
Ezalatt felkockázom a füstölt tarját, lereszelem a sajtokat, sózom, borsozom, jól összekeverem egy tálban. Füstölt tarja helyett, bármilyen sonka megteszi, sőt bacon felkockázva és ressre sütve, szintén nagyon finom a sajttal elkeverve. 
Begyújtom a sütőt.
Amikor letelik a tészta ideje, lisztezett deszkára borítom és vékony, téglalapra nyújtom. Vízszintesen 10 cm-es csíkokat vágok éles késsel, majd a csíkokon háromszögeket. Ezeket a háromszögeket kézzel óvatosan még jól nyújtogatom, hogy nagyobbak legyenek, majd a talprészükhöz bőven jó csipetnyi tölteléket igazítok, nyomkodok, és feltekerem a háromszög csúcsa irányába. Kifli formára igazítom és tepsibe teszem egymás mellé a darabokat. Meg fognak nőni, de simán szétválaszthatóak a sülés után. tehát lehet szorosan egymás mellé tenni.
A tepsiben még 20 percet pihentetem, majd lekenem tojással és mehet az előmelegített sütőbe, 20 perc sülésre. Akkor jó, ha barnás-pirosas színű már. Előfordulhat, hogy picit kifolyik a megolvadt sajt, letapad a kifli, de még melegen, könnyen fellazítható a tepsi aljáról, sütőlapáttal vagy tortalapáttal. Ha már fellazítottuk, hagyjuk a tepsiben kihűlni, csak langyosan tegyük tálra, és már tálalhatjuk is. 
Nem sokáig fog tartani.







4 megjegyzés:

  1. Manapság, a gyorsan változó "konyhadivat" korában, ritkaság, ha egy recept megél két generációt. Pedig jó dolog a hagyomány és erősíti a családi összetartást.

    VálaszTörlés
  2. Ez igaz.De ez nagyon finom. Mondjuk a tejfölt én variáltam már hozzá.Eredetileg kenyértészta van dagasztva, langyos vízzel, élesztővel sóval, olajjal.Lehet sült hagymával is tölteni,az a szegényesebb variáció, de úgyis finom.Megunhatatlan.

    VálaszTörlés
  3. Aha :) Apám kicserélte a vasát, én meg kétszer a nyelét, de ez azért a nagyapám fejszéje :)

    VálaszTörlés