a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. november 4., csütörtök

Sárgaborsófőzelék





Előre bocsátom, nagyon szeretem.
Gyakran főzöm is, levesnek, főzeléknek.
Legtöbbször füstölt hús levében fő, de anélkül is jó.
Feltéttel, vagy anélkül, üresen is jó.
Tápláló, jóízű, melengető főzelék, vagy leves.

1/2 kg sárgaborsó, 1-2 órára beáztatva, többször cserélem a vizet rajta
2 db vöröshagyma apró kockákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
bors
2 ek. olaj, 1-2 ek. liszt, pici pirospaprika a rántáshoz

Egy szép füstölt csülköt / vagy oldalast, vagy sonka darabot, a lényeg, hogy füstölt legyen / kuktában puhára főzök, ez kb.1,5-2 óra. Ezalatt van ideje ázni a sárgaborsónak.
Ha kész, kiveszem a főzővízből egy tálra. /reggelire, vacsorára lehet enni tormával, mustárral, friss kenyérrel /
Egy lábasba öntöm a leszűrt sárgaborsót, rádobom a hagymákat, babérokat, borsozom, felöntöm annyi füstöltlével, amennyi ellepi, meg egy jó pohárnyi vízzel és odateszem főni.
Amikor a borsószemek szétfőttek, berántom.
Tálaláskor egy kanálnyi ecetet lehet rá csorgatni, de ez el is maradhat.
Feltétként a füstölt csülök darabjai, szeletei, szervírozhatóak.




2 megjegyzés: