a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. március 2., szerda

Dagasztás nélküli kenyér




A recept természetesen Duendétől van.
Mérce: 2,5 dl bögre

3 bögre finomliszt
3 ek. tökmagliszt
1 tk. búzasikér
3 ek. zabkorpa
1 marék tökmag /kellett volna, azt hittem van is, de tévedtem, nem volt itthon/
1 tk. kömény
3,75 dl langyos víz
1 tk. méz
1 tk. élesztőpor
1 ek. só /de elfelejtettem a nagy izgalomban, teljesen sótlan lett a kenyér/



Az összes hozzávalót egy nagy tálba mértem. A langyos vízbe kevertem a mézet és az élesztőport valamint a sót is ide kellett volna, majd beleöntöttem a tálba és nagyjából elkevertem. Letakarva pihentetni kell min.12 órát, de lehet kicsit több is. Az csak jót tesz a kenyér állagának.
Én este 1/2 10 tájban kavartam be tegnap és ma délelőtt 11 óra után álltam neki a formázásnak.



Először kerek alakút akartam és jénaiban sütve, de menet közben gondoltam, ki kellene próbálni  bagettszerűen, hosszúkásra hagyva, de a végeredményből kiindulva, be kell szerezni bagettsütő formát, mert egyébként a legnagyobb igyekezet mellett is szétterül és laposkás lesz.
Szóval jól beliszteztem körben az egész tésztát majd kettőbe vettem, tiszta konyharuhára szórtam zabkorpát, majd arra borítottam a hosszúkásra alakított tésztát és a tetejét is bőven megszórtam a korpával.
A másik rudacskával ugyanígy jártam el. Két külön konyharuhára raktam, hogy ne érjenek össze.
1,5 órát hagytam pihenni, kelni, ezalatt beforrósítottam a sütőt és odakészítettem egy kislábosban vizet, hogy majd jó gőz legyen a süléshez.
Amikor letelt a pihenőidő, a konyharuháról a tepsire borítottam a rudakat egymás mellé és mentek sülni.
10 percig nagyon forrón, a gázsütő 7-es fokozatán sütöttem, majd visszavettem 5-ösre és még 20 percig sült, akkorra a kérge kopogott, gondoltam most már biztosan jó. Tökéletes lett a bélzete, a színe a tökmagliszttől ilyen sápadtabbnak tűnő, zöldes és az ízében is szerepet játszik, persze teljesen sótlan lett, de a köménymag íze viszont jól kiérződött, jó lett volna a tökmag is benne.
Legközelebb kerekre sütöm.




3 megjegyzés:

  1. Az első DNK kenyered. :)
    A DNK kenyérhez szerintem nem kell gőz a sütőbe, mert önmagában is kissé nedvesebb állagú, mint a hagyományosan kelesztett kenyerek. Inkább jót tesz neki, ha szárad egy kissé. Jénaiban tökéletes, mert a héja ropogós lesz, a belseje meg nagyon finom puha.
    Nekem már rááll a kezem: még egy fontos dolog van, hogy ne legyen ragacsos a belseje. Épp csak annyi víz menjen a liszthez, amennyivel épp összeáll. És itt pár centiliter is számít. Szóval én apránként szoktam hozzáönteni, már ki sem máérem. Mert csak mikor gyorsabban kelesztem, akkor csinálom langyos vízzel és vízben elkevert élesztővel. Egyébként a liszthez adom az élesztőt és hideg vízzel keverem ki. Gyorsítja a folyamatot a langyos víz és hogy a vízben fel van oldva az élesztő.
    Nekem is meg kellett sütnöm pár darabot, mire kitapasztaltam a csínját-bínját, no meg a sütőmet hozzá. De megéri, mert annyira egyszerű és nagyon finom kenyér a végeredmény, mikor igazán jól sikerül. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, tényleg jó kenyér, bár kicsit lapos és annyira sótlan volt, őrület. Megfogadom minden tanácsod, hétvégére újra sütök, jénaiban és ahogy most írtad.

    VálaszTörlés
  3. A jénaiban szépen meg is emelkedik, igazi magas, gömbölyű kenyér lesz belőle. Fedő alatt kell sütni 7-esen 20 percig, aztán fedő nélkül még 25-30 percig kissé kisebb fokozaton. Mindenképpen jó, ha legalább 45 percig sül, akkor lesz olyan igazi héja. Be szoktam kukucskálni a sütőbe, ha nagyon sül, akkor egészen leveszem olyan 4-5-ösre a fokozatot. Ekkor már csak inkább szárad és a kérge vastagodik. De kell neki a 45 perc, szerintem. Ha így sütöd, szépen megemelkedik és olyan szép repedezett-rusztikus lesz a teteje.

    VálaszTörlés