a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2019. február 18., hétfő

Folytatom a csak zöldségevést... ma karfiol van soron

Nekem egy szép fej karfiol már elég nagy mennyiség, nem nagyon lehet kis adagot készíteni belőle.
Így főztem belőle jó kis levest - ebből bőven több napra is lesz - és készítettem még prézlis karfiolt is - ezt kétszerre megeszem ma.
Ma is húsmentes napom van.
Karfiol leves tejszínesen daragaluskával
Hozzávalók:
fél fej karfiol, kicsi rózsákra szedve
1 ek vegeta, őrölt bors,
1 ek paprikakrém, házi
2 dl tejszín
petrezselyemzöld
Daragaluska: 1 tojás, 3 ek. búzadara /gríz/, só
Egy közepes levesesfazekamban forraltam vizet, majd beletettem a tisztított karfiolrózsákat, megszórtam a fűszerekkel, paprikakrémet tettem bele - attól lett ez a gyönyörű színe a levesnek, majd félpuhára főztem
Közben bekevertem a grízt a tojással, sóztam és kiskanállal beleszaggattam a levesbe, amikor már újra forrt hozzáöntöttem a tejszínt, és még főztem kb. 10 percig, ennyi elég is, hogy készen legyen, a petrezselymet csak a legvégén szórtam hozzá.
Általában így főzöm a karfiol levest, soha nem teszek hozzá zöldséget, csak nagyon ritkán, őlyankor inkább magyarosan főzöm, pirospaprikásan-tejfölösen.
Szeretem mindenhogyan.
 
Karfiol lengyelesen, azaz prézlisen, és most tejföl helyett görög joghurttot tettem rá.
Hozzávalók:
karfiol másik fele, rózsáira szedve
kb. 2 dl zsemlemorzsa /prézli/
1 ek vaj
1-2 ek natúr görög joghurt
só, őrölt bors
 Ezt az adagot sós-borsos vízben főztem roppanósra. Közben egy kislábasban szárazon aranyszínűre pirítottam a zsemlemorzsát. Amikor leszűrtem a karfiolrózsákat egy tálba raktam mind és rádobtam a kanálnyi vajat, rászórtam a prézlit és kissé összeforgattam, csak úgy a tálat forgatva óvatosan, össze ne törjem, de mindenhol érje a vaj is meg a pirított morzsa is, jól megsóztam és már tálaltam is a jó kis ebédet. Görög joghurttal csorgattam meg, sokszor helyettesítem ezzel a tejfölt, mert jó sűrű és krémes, picit savanykásabb, mint a tejföl, de az nem baj.
Vacsora is ez lesz, a másik fele az adagnak.
Szintén nagyon szeretem.

2 megjegyzés:

  1. A prézli az nem a zsemlemorzsa? A búzadara meg a gríz. Ehhez az ételhez pirított zsemlemorzsa kell, a gríz fura lenne szerintem.

    VálaszTörlés
  2. De igen és zsemlemorzsát is pirítottam, mert az való hozzá !!! Köszi, hogy szóltál, a levesnél lett készítve daragaluska és úgy látszik az maradt meg bennem jobban. Javítottam !!! :-)

    VálaszTörlés