a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. január 4., kedd

Bableves aszaltszilvával... egy különleges leves



Ez a leves is a felvidéki Dédimama receptje volt, nem hiszem, hogy sokan ismernék, különlegesen finom.
Szegényes levesnek számított, télen akkor főzték amikor a füstölthús már elfogyott a padlásról, vagy böjtös időszakban, vagy nyáron szilva nélkül, a nagy melegben savanykásan, amikor hidegen is lehetett enni.
Emlékszem, amikor először találkoztam ezzel a levessel, a férjem akkor még csak udvarolt nekem, elvitt hozzájuk, a Dédi csak azt kérdezte, kérek-e bablevest, persze kértem, azt hittem a szokásos módon elkészített bablevesről van szó. Kitálalta, én meg nagy szemeket meresztettem a későbbi férjemre, hogy mi az a fekete a levesben, de egyre csak noszogattak kóstoljam csak meg. Majd elájultam, amikor rájöttem, hogy ez a fekete dolog bizony aszaltszilva benne, és a másik nagy meglepetés az volt, hogy ez nagyon finom! Eddig én ilyen párosításról nem is hallottam soha.

25 dkg tarkabab, nem feltétlen kell nagy szeműnek lennie
2-3 gerezd fokhagyma, apróra
1 szál sárgarépa karikázva
1 kis darab zeller
1 szál zellerzöld
zsír/olaj, liszt, tej
egy marék aszaltszilva
pici ecet

A babot vagy beáztatjuk előző este, vagy ha hirtelen felindulásból állunk a főzésnek, akkor odatesszük annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk és 20 percig erős tűzön főzzük, majd leszűrjük.
Újra feltöltöm a fazekat friss vízzel, újra felforralom, és félig puhára főzöm a babot, amikor majdnem jó hozzáadom a fokhagymát, sárgarépát, zellert és a zöldjét, sózom, borsozom és teljesen puhára főzöm az egészet. Amikor már jó, zsírral/olajjal és liszttel rántást készítek, tejjel engedem fel és berántom a levest vele, ha túlságosan sok levet elfőtt volna, tejjel pótolom ki. Újra felforralom és ekkor teszem hozzá a maréknyi magozott aszaltszilvát. Fél percig hagyom kicsit főni, pici ecettel savanykássá teszem és kész is.
Ez a leves könnyű, bármilyen tésztaétel elé megfelelő.
Nagyon finom.


7 megjegyzés:

  1. El tudom képzelni, mennyire finom! Zseniális benne az aszalt szilva!

    VálaszTörlés
  2. Szívesebben ennék belőle, mint anyósomék "birsalmás-tejfölös" leveséből; az utóbbi iszonyat zsíros volt, benne pedig az az elrontott, finom birsalma....brrrrr...

    Ez viszont tetszik határozottan:)

    VálaszTörlés
  3. Hú, ezt érdemes kipróbálni! nagyon tetszik, mert én anyóstól tanultam egy nagyon hasonló "szegény" bablevest és hát... Mindent überel, az a kedvencünk. És ez hasonló, szóval meg fogom csinálni valamikor, köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Lányok, próbáljátok ki, nem bánjátok meg,nagyon finom,de csak tejjel szabad csinálni sok tejjel,, és picurka ecettel savanykássá tenni, de épp csak gondolatnyival.
    Talán azért ilyen jó, mert egyszerű, szegényes, nincs agyontömve hozzávalókkal, bár amikor én először ettem, lementem hídba a meglepetéstől, hogy lehet a babot az aszaltszilvával összerakni, azt hittem elment az eszük, de működik a dolog, van ízharmónia, ráadásul ez egy ősrégi recept:-))))

    VálaszTörlés
  5. Megtaláltam:)Sokszor lenyűgöz, hogy régi elődjeink tudat alatt, milyen egészségesen főztek, belecsempészték az ételekbe minden vitamint amihez csak hozzájutottak télen is. Ez a leves még színre is hasonlít a Torockói országgyűlés levesre :)

    VálaszTörlés
  6. Aleda igen, valami fantasztikusak ezek a réges régi receptek, és nagyon finomak, főzd meg, ízleni fog meglátod:-))))Tényleg hasonlít az országgyűlés levesre, ezért rögtön eszembe is jutott, el is fogom készíteni az országgyűlést én is, szeretem az ilyesmit:-)))))
    Köszi, hogy megkerested a receptemet:-))))

    VálaszTörlés
  7. Igen, ezt főzik nálunk is, farsangban füstölt csonttal, böjtben nélküle és jön bele pici rántás is. :)

    VálaszTörlés