a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. január 27., csütörtök

Karalábéfőzelék




A tegnapról maradt fasírthoz készítettem a mai főzeléket.
Azt hiszem ez sem örvend nagy népszerűségnek, legalábbis nem szoktam sehol látni, egyik blogon sem, pedig nagyon finom, egészséges zöldség a karalábé, mi nagyon szeretjük, gyakran is főzöm.
Tavasszal a töltött karalábé az egyik sláger nálunk sokszor, de szoktam húsgombócokkal is főzni, évszaktól függetlenül, az olyan, mintha a mostani főzelékbe húsgombócokat raktam volna.



2 főre készítettem most.

3 db karalábé, apró kockákra darabolva, a pici leveleit is megmosva, aprítva belefőzöm
1 dl tejszín
só, bors
olaj, liszt a rántáshoz

A felkockázott karalábét, ami egyébként teljesen zsenge volt és a felaprított, megmosott kis leveleit is lábasba teszem és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, sózom, borsozom és odateszem főni.
10-15 perc elteltével elkészítem a rántást. Majd besűrítem a főzeléket, ezután öntöm hozzá a tejszínt is, kóstolom kell-e még só vagy bors hozzá. Jól összeforralom és lehet tálalni, készen van.


A rántás, amit most részletezek Orsika kedvéért, aki kérte, mert ő egy  pár hónapos gyönyörű kisbaba anyukája, most jön bele a főzésbe és nem tudja még jól a rántáskészítés rejtelmeit.
Tehát kevés olajat forrósítok, erre 1-2 ek-nyi lisztet szórok, jól elkeverem és pirítom pár percig, amikor azt írjuk le, hogy világos rántás, akkor 1-2 perc csak, természetesen állandóan keverni kell közben, minél tovább pirítjuk annál sötétebb lesz a rántás, de az is max.5 perc és azonnal 1-2 dl hideg vízzel felengedjük és jól elkeverjük. Ha meleg vízzel engednénk fel azonnal besűrűsödik és összeáll, csomósodik, azzal nagyon nehéz dolgozni, főleg kezdő háziasszonyoknak.
Értelemszerűen minél több lisztet adunk a zsíradékhoz annál több lesz a rántás és annál sűrűbb lesz az étel.
Tehát mindig hideg vízzel és amikor egyenletesen elkeveredett akkor a besűrítendő ételhez öntjük, azzal is jól elkeverjük és jól összeforraljuk, legalább 5 percig. Ezalatt szépen besűrűsödik, és eltűnik a lisztíz.
Étkezési keményítővel is lehet sűríteni, 1-2 tk-nyi port egy bögrében, kevés vízzel simára keverünk és hozzá öntjük az ételhez, megkeverjük, ennél 1-2 perc és azonnal sűrít, itt nem kell összeforralni nagyon, sőt minél tovább főzzük annál inkább visszahígul.
Itt is érvényes, minél több port keverünk a vízbe, annál sűrűbb lesz az étel.











8 megjegyzés:

  1. A karalábéfőzeléket sikerült egy komplett nemzedékkel megutáltani, mert a menzákon mindig azt a fás, vastaghéjú fajtából készült. Pont olyan íze volt, mintha gyufaszálakat rágna az ember. De már jó pár éve lehet a piacokon zsenge, hamvas-zöld héjú karalábokat kapni. Mikor olcsó, mindig veszej, le is fagyasztok. Tavasszal meg szinte olyanhoz is hozzá lehet jutni, ami gyümölcsként fogyasztható! Szégyenletes, de egy kubai lány tanított meg a zsenge karalábé élvezetére, aki élvezettel elharapdál egy egészet, mint mi a körtét, almát.

    VálaszTörlés
  2. Trendo, igen ez így volt sajnos, de mivel mi nagyon főzelékesek vagyunk én mindenből amiből csak lehet készítek, és esszük nyersen is, ahogy mondod, mint az almát, tavasszal mindig úgy kell vennem, hogy kérem a családot mennyit hagyjanak meg a töltötthöz, a többit meg lehet hámozni és enni.Levesnek is imádom. És tényleg mindegyik zsenge, nem fás.
    De mi esszük nyersen is a zsenge kelkáposztát és fejeskáposztát is,télen meg a torzsákat, a sárgarépát, amikor levest főzök mindig úgy pucolok, hogy mindenki kap egy szálat nyersen, csak úgy enni, sőt a gyerekeim amikor kicsik voltak a nyers krumplit is megették, a zöldpaprikát is kilószám ették csak úgy, mint az almát:-)))

    VálaszTörlés
  3. Ezt a főzeléket nekem is ki kell próbálni. Nálunk a többség szereti a karalábét, hát nem hiszem, hogy gond lesz. Már régen készülök karalábé főzeléket főzni, de valahogy mindig elmarad. A hűtő tele van felkockázott karalábéval, idén sok termett. Nálunk is a "gyerekek" akik már inkább felnőttek jóformán minden zöldséget inkább nyersen esznek, főleg a kisebbik lányom, ő főve jóformán semmit nem eszik meg, csak a répát és a krumplit, még a zöldbabot, káposztát is csak nyersen szereti.

    VálaszTörlés
  4. Marika63, feltétlen készíts nagyon finom, jó sok petrezselyemzölddel, tavasszal meg a zsenge leveleit aprítsd hozzá.
    Tudod a gyerekek mindegy hogyan eszik a zöldséget csak egyék.Az ízlésük is változik majd ahogy "öregszenek".Én egész gyerekkoromban utáltam a tökfőzeléket, a kapor illatát sem bírtam elviselni, most megveszek érte, annyira szeretem és jól esik:-))))

    VálaszTörlés
  5. Hűűűű nagyon köszönöm a rántásra vonatkozó sk nekem szóló bejegyzést. ígérem újra nekiesek a sárgaborsó főzinek és itt lejelentem az eredményt....

    VálaszTörlés
  6. Helyes Orsi, bátran csináld csak, sikerülni fog:-))))

    VálaszTörlés
  7. Ma elkészítettem a karalábé főzeléket. Én is csak ajánlani tudom mindenkinek. Nagyon finom. Köszike

    VálaszTörlés
  8. Marika, ennek nagyon örülök,újabb hívet szereztem a jó kis magyar zöldségnek, érdemes elkészíteni, mi imádjuk, gyakran is készítem, nyáron még hidegen is megeszem:-))))

    VálaszTörlés