a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 28., szombat

Körömpörkölt




Előre bocsátom, hogy mi a férjemmel imádjuk.
Tudom, hogy nagyon megosztó étel, sokan borzadnak tőle.
Akik viszont szeretik, mint például mi is, azok egyszerűen imádják.
/A gyerekeim, persze meg nem ennék, semmi pénzért, a nagyobbik lányom esetleg akkor, ha filézett csülökkel együtt főzöm, na a sovány csülökhúst azt szereti benne./
Akik a kocsonyát megeszik, ezt is egészen biztosan szeretik.

2 főre:
4 db egész köröm, a hentessel konyhakészre szétvágatva
2 db nagy vöröshagyma, kockára vágva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 db zöldpaprika, karikázva
1 db hegyes erős paprika
2 db paradicsom, negyedelve
olaj, pirospaprika, só, bors, 1 ek.piros arany
1 tk.erős pista /elmaradhat/

A körmöket át kell nézni, alaposan tisztítani,az esetleges szőröket perzseléssel  kell eltávolítani, a gázrózsán szoktam megcsinálni. Ez a mostani vétel, eddigi vásárlásaim  legszebb, legtisztább sertéskörmei voltak. Szinte csak megmosni kellett.
Mindig kuktában főzöm, a szokásos módon pörköltalapot készítek.
A hagymát odateszem dinsztelődni, a zöldpaprikával együtt, amikor kellően üveges már, megy rá a pirospaprika, a paradicsomok,elkeverem, pici vízzel felengedem. Belehelyezem a körmöket egymás mellé, a bőrös felükkel felfelé, rászórom a fokhagymát, sózom, borsozom, piros arany, esetleg erős pista és még annyi víz, hogy ellepje, de csak épp hogy. Lezárom a kuktát, megvárom míg sípolni kezd, akkor takarékra teszem alatta a lángot, és két óra hosszat hagyom csendesen főni. Elzárom, meglazítom a tetőt, és megvárom, amíg magától elenged, akkor tudom megnézni a végeredményt.
Kész, vaj puha, leomlik a csontról az összes hús és bőr.
Közben pár szem krumplit meghámozok és sós vízben puhára főzöm, leszűröm.
Lehet tálalni. Kovászos uborkával, vagy uborkasalátával fenomenális.
Az ebéd után mosakodni kell, mert az összes ujjunk és a fél arcunk, szánk ragad.
Hihetetlenül finom étel. Nekünk. Hetente meg tudnám enni.


8 megjegyzés:

  1. Ha ilyen az ízlésed, javaslom, próbáld ki a Pandúrleveset! Biztosan ízleni fog az egész családnak!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen kipróbálnám, ha tudnám mi az.Megadhatnád a receptet, vagy a blogodban megjelentethetnéd. Köszönettel venném:-))))Bár a családom egy része nagyon finnyás, meg salátás, meg alakvigyázós satöbbi.De én szeretem a komoly ételeket:-))))

    VálaszTörlés
  3. Akkor ez pont egy köztes megoldás! A pandúrleves részletes leírását megtalálod blogom 2010.jan.18-i bejegyzésében. Majd írd meg, hogyan sikerült! Jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  4. Eltűnt a bejegyzésem!:( Azt írtam kb. hogy a Gastrodamus blogon jan.18-i dátummal ott van a részletes recept!

    VálaszTörlés
  5. Köszi, megnéztem /jan28.a bejegyzés/,meg fogom csinálni, egészen biztosan szeretni fogom ill. ízleni fog a pandúrleves, mivel minden hozzávalót külön is, egyben is, szeretek.Eddig nem ismertem, de még nem vagyok elkésve.Beszámolok majd a részletekről és a tetszésindexről.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó a recept. Kipróbáltam, ízlett.Közben a travel cstornán láttam egy receptet, melyben sertéslábból levest készítenek. Nosza, kipróbálta. A pörkölt szaftjához tettem egy marék apróra vágott csípős füstölt kolbászt, majd a kuktában megfőzött lábat, kis bőrkét a szafthoz kevertem. Készítettem belőle kellő mennyiségű víz hozzáadásával egy tál gulyáslevest. A családnak nemigen tetszett, de én három nekifutásra befaltam az egészet. Finnyás orrnak a s...ben a helye.

    VálaszTörlés
  7. István köszönöm, örülök, hogy tetszett a körömpöri receptem, azt meg külön köszönöm, hogy benéztél hozzám, remélem további sok-sok, ízlésednek megfelelő receptet találsz nálam :-)
    Az a baj a családdal, hogy nem vevők az újításokra, nálunk ugyanez van, majd mindenre fintorognak, meg sem kóstolják, holott lehet, hogy ízlene, mindig csak az unalomig megszokott ételek jöhetnek :-)
    Sokszor én is magányosan eszem a kipróbált és finom újdonságokat, de hát magukra vessenek :-)

    VálaszTörlés