a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 12 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 8 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 9 éves

Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 11., szerda

Szilvásgombóc és nudli, cukros mákban forgatvaAz én családomban mindig pirított prézliben forgattuk meg a gombócokat és a nudlit.
A férjem családjában dívik a cukros mákban forgatás, nem mondom nagyon finom úgyis.
Én már úgy ötvözöm a kettőt, hogy hol így esszük, hol úgy, ez azt is jelenti, hogy a férjem és a gyerekeim jobban kedvelik a mákos variációt, én meg a prézliset.
Ez vonatkozik egyaránt a barackos , a szilvás, és a szilvalekváros gombócra is, valamint a nudlira is.
Na ki lehet találni melyikből eszünk többször.

kb. 1 kg azaz 4-5 szem burgonya, héjában megfőzve és még melegen áttörve, kihűtve
1-2 ek. zsír

liszt, amennyit felvesz

20 dkg darált mák
1-2 ek.cukor
1/2 kg szilva, magozva
kockacukor
fahéj

A darált mákot egy nagy tálban összekeverem a cukorral és félreteszem.
Amikor az áttört burgonya annyira kihűl, hogy lehet vele dolgozni, megsózom, hozzáteszem a zsírt és annyi lisztet szórok hozzá menet közben, miközben gyúrom össze, amennyit felvesz. Addig kell adagolni, amíg összeáll és sima, jól gyúrható, puha tészta lesz.
Pihentetni nem kell.
Egy nagy lábasban teszek fel vizet forrni, a gombócok kifőzéséhez.
Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, amilyen vékonyra csak lehet. Utálom amikor  vastag a tészta, kezdő háziasszony koromban volt ilyen, evés közben majd megfulladtunk a sok tésztától.
Késsel 10x10 cm-es kockára vágom, a leeső darabokból lesz a nudli. Sokszor direkt úgy csinálom, hogy inkább kevesebb gombóc legyen és több a leeső, azaz a nudli.
Mindegyik kocka közepébe teszek egy egész szem magozott szilvát, szétnyitva benne egy szem kockacukorral, megszórva őrölt fahéjjal. A kocka négy csücskét felhajtom a szilva köré, óvatosan gombóc formává sodorgatom, görgetem. Sehol nem szabad kilátszania a gyümölcsnek, nem szabad résnek lennie, mert fővés közben elfolyik a finom leve a főzővízbe.
Ha felforrt a víz, a gombócokat  egyenként óvatosan beleeresztem, újraforrástól takarékra teszem, épp hogy gyöngyözzön csak.
Ha feljöttek a gombócok a víz felszínére, még kb.2-3 percig főzöm, majd szűrőkanállal kiszedem, lecsepegtetem és rögtön a cukros darált mákba forgatom.
Végül egy szép tálon elrendezem tálaláshoz.
A leeső darabokat kis csíkokra vagdalom és lisztes kézzel, két tenyerem között megsodrom.
Ha kifőttek a gombócok akkor a nudlikat egyszerre mind kifőzöm, ha feljöttek a víz tetejére akkor kész, leszűröm és mehetnek a mákba, végül a tálaláshoz a gombócok mellé.


Igy készítem pont a barackos gombócot is, sőt télen sem maradunk gombóc nélkül, akkor a nyáron lefagyasztott besztercei szilvaszemekkel vagy kemény szilvalekvárral töltöm ugyanezt a tésztát. Barátfülét is szoktam ebből a tésztából csinálni, bár lehet gyúrt tésztával készíteni is, no meg ilyen krumplissal is, csak akkor nem kockákra vágom, hanem egy bögrével karikát szaggatok, ráteszem a szilvát vagy szilvalekvárt és félbehajtva, lenyomkodva főzöm ki.

Egy szó mint száz, nem egy ördöngösség ezt az ételt megcsinálni, még csak nem is komplikált.
Szerintem kezdő háziasszonynak is abszolút sikerélmény, csak neki kell állni.
Az eredmény csodálatosan finom ebéd,  a családtagok hozsannázása és jóllakott szuszogása a dicséret.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése