a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 24., kedd

Vargabéles...






Gulyáslevest főztem ebédre, amihez mindenképpen kell valami édes /vagy sós, de tésztaétel !/, második fogásnak. Ezen szenvedtem, mi legyen  az.
És akkor eszembe jutott a vargabéles, amit ezer éve nem készítettem, na gondoltam húzzunk bele, mert szeretjük...





15-20 dkg cérnametélt
1/2 kg túró
10 dkg vaj
1 cs. most fagyasztott, 4 lapos réteslap
1 citrom reszelt héja
3 tojás
1 vaníliarúd
20 dkg cukor
mazsola, egy maréknyi






A cérnametéltet bő, enyhén sós vízben kifőztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem, és hagytam kihűlni. A réteslapokat hagytam kiolvadni, a vajat kislábasban felolvasztottam. 
Piros tepsimbe csorgattam a vajból, majd két réteslapot egyenként belefektettem, minden lapot bőven megkentem olvasztott vajjal.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket nagyon kemény habbá vertem egy kevés cukorral. A tojások sárgáját a maradék összes cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a vanília kikapart belsejét és a citrom reszelt héját, a túrót, a mazsolát és a cérnametéltet, jól összekevertem. Lazításképpen a tojáshabot is óvatosan belekevertem, össze ne törjön, majd az egészet a tepsiben egyenletesen elterítettem. 
Befedtem a maradék két réteslappal, amit természetesen egyenként jól megvajazva, terítettem rá. 
A maradék vajat a tetejére csorgattam. 
180 fokra előmelegített sütőben, kb.25-30 perc alatt pirosra sült. 
Mikor kicsit meghűlt, porcukrozva tálaltam. 
Lehet édes tejföllel meglocsolva is enni vagy málnaszörppel jól megcsorgatva.
De finom lekvárokkal is, pl. baracklekvár vagy narancslekvár, de én szeretem meggylekvárral is.
Valószínűleg a sok vajtól, de jó ropogós lett az alja, oldala, teteje. 
Nagyon finom süti.
Legközelebb nem várok ennyit a következő adag megsütésével, most igazán kiadós ebédünk lett.





2 megjegyzés:

  1. Örülök hogy Te is csinálsz ilyet!:) Nálunk felváltva készül, hol rétestésztába hol leveles vajasba van burkolva a túrós metélt, ami szintén hol cérnametélt hol meg széles:) Jól megvariáljuk! A legjobban úgy ízlik ha az átlagosnál vastagabb réteslapot kapok, szélesmetéltnől van a belseje, vaníliás túróval és rumosmeggy is kerül bele. De ez már nagy luxus :) főleg a meggy miatt amit nem teszünk el minden évben.

    VálaszTörlés
  2. Köszi, hogy benéztél. Ha jobban körülnézel nálam,látod, hogy a teljesen hagyományos, átlagos,magyaros konyhát viszem.De abból szinte mindent szeretünk.A meggyre térve,a tavaly eltett rumosmeggyet nem merem felbontani, mert mint a szél úgy elfogy, a meggyfánk a telken idén döntött úgy, hogy kiszárad, újat kell ültetni, az meg 3 év, mire újra terem.Tavaly tettem el rumos szilvát is, na idén az sem lesz.De majd kitalálok rá valami fincsi receptet.Halálosan élvezem ezt a bloggerkedést, bár még tök kezdő vagyok benne.

    VálaszTörlés