a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 30., hétfő

Salátaleves kaprosan, rántotta kockákkal




Valahogy nagyon gyorsan elrobogott a nyár, szinte észbe sem kaptam.
Szomorú idő lett, vége a nyárnak, esik az eső, fúj a szél, hűvös van.
Mackónadrágot, pulóvert kell itthon húzni, vége a lenge öltözékeknek, mezítlábasságnak, milyen jó volt nyári hajnalon a kert harmatos füvén járkálni, figyelni az ébredő madarakat, a kelő napot.
Persze lesz még szép hosszú ősz, vénasszonyok nyara, de az már más meleg lesz.
Az esték, hajnalok, reggelek hűvösek lesznek, már csak napközben lesz meleg egy pár órára.
Főztem egy finom kis levest, ezt minden évszakban lehet enni.
Salátaleves
3 kis fej saláta, külső levelek kidobva
1 kis fej fokhagyma
1/2 cs.kapor, apróra vágva
olaj, 1 ek. liszt rántásnak
2 dl tejföl
2 dl tejszín


Salátákat leveleire szedem, nagyon alaposan megmosom, külső leveleket kidobom. Ami marad azt kettőbe-háromba tépkedem és egy fazékba teszem, sózom, jó pár gerezd fokhagymát aprítok rá, majd annyi vizet öntök hozzá, amennyi épp ellepi és puhára főzöm. /ez kb. 15 perc/
Leszűröm úgy, hogy a főzőlevét felfogom.
Egy másik fazékban világos rántást készítek, szintén jó pár gerezd, aprított fokhagymával és a kaporral, majd belekeverem a főtt salátaleveleket és felöntöm a főzőlével. Jól elkeverem, öntök hozzá kevés tejszínt, majd tejfölt bőven és készre forralom.
Ugyanígy készítem főzeléknek is, csak akkor sűrűbbre, krémesebbre.
Csudafinom leves és a főzelék is.
Már elmúltam negyven amikor először megkóstoltam és szerelem volt elsőre, azóta rendszeresen főzöm. Levesbetétnek a rántottakockák mellett szoktam még sült szalonnát is - főleg angolszalonna szeletekkel is tálalni, nagyon finom.

Levesbetét: rántotta kocka
2-4 tojás
2 tk. vaj  vagy  1 szelet füstölt  kenyérszalonna, apró kockákra vágva
2-3 szál újhagyma, szárával együtt karikázva


A vajat felolvasztom vagy a szalonna-kockákat/szeleteket egy serpenyőben jól kisütöm, majd a kissé felvert tojásba forgatom az újhagymakarikákat és a serpenyőbe öntöm, hagyom megszilárdulni. Vagy azonnal ott a serpenyőben két villával tetszőleges darabokra szaggatom és megy azonnal a levesbe, vagy óvatosan megfordítom a lepényt, hogy a másik oldala is megsüljön, majd egy lapos tányérra csúsztatom. Egy éles késsel 1 cm-es csíkokra metélem, majd keresztben kockákra.
Ezzel szórom meg a leves tetejét.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése