a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 28., szombat

Körömpörkölt... esetleg egy csülökkel is együtt



Előre bocsátom, hogy mi a férjemmel imádjuk.
Tudom, hogy nagyon megosztó étel, sokan borzadnak tőle.
Akik viszont szeretik, mint például mi is, azok egyszerűen imádják.
/A gyerekeim, persze meg nem ennék, semmi pénzért, a nagyobbik lányom esetleg akkor, ha csontos vagy filézett csülökkel együtt főzöm, na a sovány csülökhúst azt szereti benne./
Lehet csak külön körömből és csak külön csülökből is készíteni, de együtt az igazi.
Lehet egy kisebb darab füstölt hússal is együtt főzni, csak jobb lesz tőle.
Akik a kocsonyát megeszik, ezt is egészen biztosan szeretik.

Hozzávalók 2-3 főre:
4 db egész köröm, a hentessel konyhakészre szétvágatva / 1 db nyers csülök kicsontozva, a hús bőrrel együtt kockázva
2-3 db nagy vöröshagyma, kockára vágva
4-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 db zöldpaprika, karikázva
1 db hegyes erős paprika
2 db paradicsom, negyedelve
olaj, pirospaprika, só, bors, 
1 ek. piros arany
1 tk. erős pista /elmaradhat/

A körmöket/csülköt át kell nézni, alaposan tisztítani,az esetleges szőröket perzseléssel  kell eltávolítani, a gázrózsán szoktam megcsinálni. Ez a mostani vétel, eddigi vásárlásaim  legszebb, legtisztább sertéskörmei voltak. Szinte csak megmosni kellett. A csülköt is megtisztítom, ha csontos, nagyon éles késsel leválasztom a csontról, ha eleve filézett akkor a húst bőrrel együtt felkockázom. Természetesen a csülökcsont is belefő az ételbe, csak még jobbá teszi.
Mindig kuktában főzöm, mert gyorsabb, lehet ugyan nagy lábasban is, de az jóval több ideig tart.
A szokásos módon sűrű pörköltalapot készítek.
A hagymát odateszem dinsztelődni, a zöldpaprikával együtt, amikor kellően üveges már, megy rá a pirospaprika, a paradicsomok,elkeverem, pici vízzel felengedem. Belehelyezem a körmöket egymás mellé, ha csülökkel együtt főzöm, akkor a csülök felkockázott húsát is, csontját is, a körmöket a bőrös felükkel felfelé, rászórom a fokhagymát, sózom, borsozom, piros arany, esetleg erős pista és még annyi víz, hogy ellepje, de csak épp hogy. Lezárom a kuktát, megvárom míg sípolni kezd, akkor takarékra teszem alatta a lángot, és két óra hosszat hagyom csendesen főni. Elzárom, meglazítom a tetőt, és megvárom, amíg magától elengedi, akkor tudom megnézni a végeredményt.
Kész és vaj puha, leomlik a csontról az összes hús és bőr.
Közben pár szem krumplit meghámozok és sós vízben puhára főzöm, leszűröm.
Lehet tálalni. Kovászos uborkával, vagy uborkasalátával fenomenális.
Az ebéd után mosakodni kell, mert az összes ujjunk és a fél arcunk, szánk ragad. Ezt az ételt egyszerűen nem lehet elegánsan enni, ezt cupákolni kell, leszopogatni a csontokat, ehhez viszont a végére persze hogy ragadunk.
Hihetetlenül finom étel. Nekünk. Hetente meg tudnám enni.


8 megjegyzés:

  1. Ha ilyen az ízlésed, javaslom, próbáld ki a Pandúrleveset! Biztosan ízleni fog az egész családnak!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen kipróbálnám, ha tudnám mi az.Megadhatnád a receptet, vagy a blogodban megjelentethetnéd. Köszönettel venném:-))))Bár a családom egy része nagyon finnyás, meg salátás, meg alakvigyázós satöbbi.De én szeretem a komoly ételeket:-))))

    VálaszTörlés
  3. Akkor ez pont egy köztes megoldás! A pandúrleves részletes leírását megtalálod blogom 2010.jan.18-i bejegyzésében. Majd írd meg, hogyan sikerült! Jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  4. Eltűnt a bejegyzésem!:( Azt írtam kb. hogy a Gastrodamus blogon jan.18-i dátummal ott van a részletes recept!

    VálaszTörlés
  5. Köszi, megnéztem /jan28.a bejegyzés/,meg fogom csinálni, egészen biztosan szeretni fogom ill. ízleni fog a pandúrleves, mivel minden hozzávalót külön is, egyben is, szeretek.Eddig nem ismertem, de még nem vagyok elkésve.Beszámolok majd a részletekről és a tetszésindexről.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó a recept. Kipróbáltam, ízlett.Közben a travel cstornán láttam egy receptet, melyben sertéslábból levest készítenek. Nosza, kipróbálta. A pörkölt szaftjához tettem egy marék apróra vágott csípős füstölt kolbászt, majd a kuktában megfőzött lábat, kis bőrkét a szafthoz kevertem. Készítettem belőle kellő mennyiségű víz hozzáadásával egy tál gulyáslevest. A családnak nemigen tetszett, de én három nekifutásra befaltam az egészet. Finnyás orrnak a s...ben a helye.

    VálaszTörlés
  7. István köszönöm, örülök, hogy tetszett a körömpöri receptem, azt meg külön köszönöm, hogy benéztél hozzám, remélem további sok-sok, ízlésednek megfelelő receptet találsz nálam :-)
    Az a baj a családdal, hogy nem vevők az újításokra, nálunk ugyanez van, majd mindenre fintorognak, meg sem kóstolják, holott lehet, hogy ízlene, mindig csak az unalomig megszokott ételek jöhetnek :-)
    Sokszor én is magányosan eszem a kipróbált és finom újdonságokat, de hát magukra vessenek :-)

    VálaszTörlés