a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 31., kedd

Kakaós kalács






Ma reggel látva ezt a szomorú időt, azon morfondíroztam, hogy sütni kéne valamit, valami vigasztaló finomat, a sütéstől legalább meleg lesz és jó süteményillatú  a konyha.
De mit?
Akkor megtaláltam Faluvégi kurta konyha blogján a "próba verzióját", ami nálam rögtön "végleges verzió" lett. Azonmód nekiálltam, ill. a kenyérsütő gépbe beraktam a hozzávalókat és a gép nekiállt. Annyit változtattam csak, hogy több kakaóport használtam, és mazsolát meg aszalt meggyet is belegyúrattam a tésztába.
Szemem előtt lebegett a kép, délután majd a forró tea mellé, egy kis vajjal-lekvárral, vagy csak úgy magában, csodás lesz az uzsonna.
Egyébként nem szoktam uzsonnázni, de egy ilyen finom kalács látványától rögtön  arra asszociáltam és Agatha Christie-s hangulatba keveredtem.
Épp most olvasom újra a Tragédia három felvonásban c.könyvét, és az angolok ugye rendszerint uzsonnáznak és megadják a módját.
Ezeknek az uzsonnáknak páratlan hangulatuk van - nem a gyilkosságokra gondolok- ahogy leírja például a Bertram Szállóban  Miss Marple délutáni uzsiját a  szendvicses tálakat, a háromszögletű, különböző töltetű szendvicsekkel, a süteményes tálakat, a még friss meleg vajas sütikkel, amibe ha beleharapott, a vaj az ujjaira folyt, a gőzölgő rózsamintás porcelán teáskannákat, a hozzáillő rózsamintás csészéket és tányérkákat, az embernek szinte csurog a nyála.





Na, akkor a recept:

1 ek.olaj
1,5 dl tej
1 tojássárgája    + a fehérje majd a lekenéshez
1 dl tejszín
csipet só
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg cukor
1/2 tasak szárított élesztő

2-3 ek. kakaópor, jó minőségű
1 citrom héja, reszelve
1 maréknyi  mazsola és aszalt meggy vegyesen

A fenti sorrend szerint ment minden a gépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette a tésztát. A dagasztás végén szórtam hozzá a mazsolát, a meggyet és a citromhéjat is. Amikor megkelt, egyébként lágy és puha lett, kettőbe vettem a tésztát, az egyik felébe belegyúrtam a kakaóport és mindegyik részt külön rúddá sodortam, majd összefontam, tekertem. Szilikonos sütőformába tettem, hagytam még 20 percig pihenni, majd lekentem a megmaradt tojásfehérjével és előmelegített sütőben, 25 percig sütöttem.
Hagytam teljesen kihűlni mielőtt szeleteket vágtam volna.
Érdekes módon a kakaó egyáltalán nem dominál, legközelebb többet gyúrok a tésztába /a receptnél már javítottam is a mennyiséget/, viszont  nagyon jó hogy tettem  bele mazsolát, meggyet és citromhéjat is, a végeredmény  nagyon puha, foszlós, és nagyon - nagyon finom gyümölcsös lett.





2 megjegyzés:

  1. A mazsolát nem igazán szeretem, de a meggyet igen, jó, hogy tettél bele. Örülök, hogy elkészítetted! :)
    És, amit az uzsonnáról írtál, teljesen beleéltem magam. :)
    Mit nem adnék, most én is egy szelet kalácsért, ebben az utálatos időben. Teával, nem, inkább kávéval de jól esne!

    Legközelebb én külön dagasztom a két színű tésztát, mert szeretném, ha kakaósabb lenne.

    VálaszTörlés
  2. Az igazság az, hogy nem volt elég mazsolám és így jutott eszembe a meggy, de nagyon jó benne.
    Igen, szerintem is úgy lenne kakaósabb,a külön dagasztással, mert látod egy ek.kakaó sem látszik igazán.
    Tegnap délutántól, estig 2 kanna teát megittunk a férjemmel és majdnem megettük az egész kalácsot hozzá, ma reggelre 2 szelet maradt. Annyira finom, foszlós, hogy rendszeresen sütni fogom, ráadásul könnyű, nem kell sokat faxnizni vele, nem vesz el órákat az elkészítése. Szóval köszi a jó receptet, ezután rendszeresen figyelem a blogodat a továbbiakért:-)))))

    VálaszTörlés